Еврокомисията очаква България да е сред приетите в Шенген в четвъртък

Еврокомисията очаква България да е сред приетите в Шенген в четвъртък

© audiovisual.ec.europaЕвропейската комисия очаква на Съвета на министрите на вътрешните работи и правосъдието в четвъртък да бъде решено в Шенгенското пространство да бъдат приети Хърватия, България и Румъния, защото и трите страни покриват "всички изисквания".


Това заяви днес еврокомисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон на въпрос за позицията на Брюксел след съмненията на Австрия и Швеция към Румъния и Блгария и заявеното от Нидерландия нежелание да подкрепи България. Тя представи на брифинг днес план за справяне с миграционния натиск по т.нар. Балкански път заедно с вицепрезидента на комисията Маргаритис Схинас.


Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, каза в интервю за чешкия "Хосподарске новини", че руските ракетни удари по украинската инфраструктура и рисковете от нова вълна бежанци от войната също са се отразили на дебата.
"Бях повече оптимист преди няколко месеца, че ще има единодушно решение за влизането на Хърватия, Румъния и България. Сега, когато въпросът трябва да се реши, атмосферата е различна", посочи той.


Схинас каза, че е грешно твърдението, че разширяването с тези държави щяло да намали граничния контрол. "Мисля, че това е част от дебата, който трябва да излезе наяве с наближаването на критичния момент на вземане на решение. Това е мит и е несправедливо да се твърди, че промяната при разширяването е свързана с по-малко контрол, напротив - с повече контрол и по-добър контрол", подчерта Схинас. Той каза още, че "тотално" подкрепя оценката на Йохансон за готовността на трите страни.


Еврокомисията очаква България да е сред приетите в Шенген в четвъртък

© audiovisual.ec.europa


"И България, и Румъния, и Хърватия са обстойно анализирани и резултатът е, че отговарят на всички изисквания, за да бъдат част от Шенген", каза вътрешният комисар. Йохансон добави, че дори по искане на "някои страни-членки", които са имали "известни съмнения" относно България и Румъния, тя е изпратила мисия от "експерти на високо ниво", за да изготви доклад.


"Нейната оценка е, че България се съобразява дори повече, отколкото преди, когато беше оценена за първи път. И България, и Румъния повишиха нивото си на защита на външните граници", каза еврокомисарят. Поради това, подчерта тя, "това, което е на масата за Съвета в четвъртък, са всички доклади, които ясно показват, че и Румъния, и България, и Хърватия напълно отговарят на всички изисквания, за да бъдат пълноправни членове на Шенген. И това също е, което аз се надявам да бъде резултатът от гласуването в четвъртък."


Йохансон каза преди това, че повече хора, влизащи в ЕС без виза, идват през Сърбия, но че всички държави от Западните Балкани "имат значителни пропуски, когато говорим за синфонизиране на визовата си политика с тази на ЕС". Тя припомни, че сърбите са прекратили безвизовит си споразумения с Бурунди и Тунис и са обещали да постъпят така и с това с Индия.


И за Схиас е неприемливо страните от Западните Балкани да имат визови спогодби, с които се злоупотребява за нелегален достъп до ЕС. Искаме да засилим контрола по границите в района, да продължим работата по визовата политика и да подкрепим регистрирането на търсещи убежище, допълни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK