От България стрелят по бежанци на границата, твърди разследване на осем медии

Стоп кадър от телевизионния репортаж на Sky news тази вечер.

Стоп кадър от телевизионния репортаж на Sky news тази вечер.България е обвинена в това, че от нейна територия през октомври е стреляно по търсещи убежище, като на любителски видео запис се вижда как 19-годишен сириец бива сериозно ранен, докато е от турската страна на границата.


"Това е първото подобно видео за стрелба по хора с бойни патрони по граница на Европейския съюз и то поставя България под натиск да докаже, че спазва законите за човешките права в самото навечерие на гласуване за това дали страната да се присъедини към Шенгенското пространство."


Така лондонският "Таймс" започна обширен разказ за разследване на осем медии от различни държави в момент, когато репортаж за това излъчи и популярният телевизионен канал Sky News тази вечер. Сред останалите медии са германската обществена телевизия ARD, френският Le Monde, швейцарскотоо обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на Радио "Свободна Европа".
Това не е инцидентът, в който при престрелка загина български граничен полицай, тъй като това се случи в нощта на 10 срещу 11 ноември. Във видеото на "Свободна Европа" се пояснява, че случаят е от 3 октомври, а мястото е "92-ра гранична пирамида от турска страна"."България получи в периода 2015-2020 г. общо €320.5 млн. евро финансиране от ЕС в помощ справяне с миграцията по границата си с Турия. Служители от граничната агенция на съюза "Фронтекс" също са разположени в страната", припомня на читателите си "Таймс". Изданието допълва, че по данни на българското МВР има утрояване спрямо 2021 г. до над 150 хил. души на опитите да се пресече границата с Турция.


Както и че в края на миналата седмица турските власти са съобщили за мигрант, починал от измръзване, след като е бил изблъскан обратно от България.


Също с изблъскване е започнал инцидентът от 3 октомври, разказва пострадалият сириец Абдула ел Рустум Мохамед. Той бил с група на границата към 5-6 часа сутринта, пресекли няколко часа след това, ходили около 6 часа във вътрешността на България, след което били задържани от полицията и върнати с група жени обратно през границата.


Част от мъжете започнали да протестират, стигнало се до напрежение с българските полицаи и замерянето им с камъни. "Тогава стреляха два пъти във въздуха и веднага - по земята в краката ни. След това бях ударн от куршум при директна стрелба", допълва сириецът в разказ, описан подробно в "Таймс".


Ето репортажа за Sky news (част от кадрите може да са смущаващи за някои):


Абдула ел Рустум Мохамед бил откаран в безсъзнание с линейка в болница Къркларели и според медицинския доклад куршумът е минал през ръката му и се е забил в гръдния му кош, засядайки на 1 см от сърцето.


"Докторът ми каза после, че едва съм оцелял, защото куршумът стигнал точно до сърцето ми. Сега ръката ми е полупарализирана в рамото и имам две фрактури на гръдния кош", допълва той.


Обяснението от българска страна било, че на мястото на стрелбата е имало български служители, но се отрича да е стреляно от българска територия. Този ден на границата имало масови нарушения, а МВР казва, че е инструктирало служителите си да не употребяват оръжие срещу турската страна на границата. Показани са и кадри на служебен автомобил, повреден от хвърляни по него камъни.

"Но допълнителни доказателства, сглобени от Lighthouse Reports и партньорите в разследването, установиха, че изстрелите са дошли от българска страна. Стивън Бек, криминален звукоспециалист по анализ на огнестрелна стрелба, казва, че това, което се чува, сочи, че се стреля директно срещу търсещите убежище", разказва още "Таймс".


"Бек е бивш служител на ФБР и свидетелства в съдебни дела като експерт. За разследването той казва, че звуковите вълни във видиеото сочат, че куршумът е изстрелян директно срещу снимащата камера, насочена в този момент към българската граница. Отразяването на звуковите вълни показвало същи, че произвеждащият изстрелите е застанал пред малка сграда или голям автомобил."


Сателитни снимки на този участък от границата, показвали малка сграда от българската страна, за която било официално потвърдено, че се използва от гранична полиция.


Друг клип, заснет малко преди стрелбата, показвал двама униформени до "Рейндж роувър" като тези на българската гранична полиция. Никакви други хора се не виждат в посоката, от която е стреляно.


Репортажът на германската телевизия ARD:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK