Шенген след 72 часа? Какво може да се случи, кой взима решенията

Границата между Турция и България край Лесово през 2016 г.

© Reuters

Границата между Турция и България край Лесово през 2016 г.Събития и срещи, за които се съобщава, и такива, които умишлено остават далеч от микрофоните и камерите на медиите, ще определят в следващите 3 дни дали България ще бъде приета като член на шенгенското споразумение.


Но и да не се стигне до решение в този срок, това може изобщо да не е краят на лобиране, консултации и убеждаване между държавите в ЕС до края на годината. Дори има теоретична възможност да продължи и в първите няколко седмици на 2023 г.


"Дневник" разговаря със свои източници в Брюксел и София какви са вероятните сценарии и кои са ограниченията, които правят невъзможни за изпълнение някои от заплахите и по-дръзките обещания.
Ето обобщените изводи:


Кога ще се гласува


Това трябва да направят единодушно министрите на вътрешните работи и правосъдието от страните от шенгенското споразумение на Съвета на ЕС, насрочен за 8-9 декември.


Още няма окончателно определен дневен ред, поради което вотът може да бъде в четвъртък (по-вероятно) или в петък.


Всичко би трябвало да се изясни след заседание на ниво постоянни представители на страните - членки в ЕС, на 7 декември, сряда, за да бъде подготвено навреме за срещата.


Защо пътят на България към Шенген минава през борбата със "завладяната държава"
Защо пътят на България към Шенген минава през борбата със "завладяната държава"


Какво ще се гласува


Подготвят се две гласувания: едно за Хърватия и второ за България и Румъния.


Как точно ще бъде оформено това зависи от набор от фактори, между които основно търси баланс чешкото председателство на Съвета на ЕС.


Може ли да бъдат разделени България и Румъния


"Пакетирането" на България и Румъния се дължи на това, че двете страни влязоха заедно в ЕС и така се придвижва процесът им за интегриране в последвалите години. Изключение от този принцип е движението към еврозоната, от която Букурещ казва, че засега не се интересува, а София е в "чакалнята" на единната валута и се надява след година с нея да замени лева.


Разделянето им е теоретично възможно, но не може да стане на срещата на 8-9 декември, и то на това ниво.


Такова действие предизвиква сътресение и изисква месеци наред подготовка, включително правен и други анализи, консултиране на Европейския парламент и решение на Европейския съвет. На него трябва лидерите на всички страни членки да са съгласни с такава промяна.


От България стрелят по бежанци на границата, твърди разследване на осем медии
От България стрелят по бежанци на границата, твърди разследване на осем медии

Според източник на "Дневник" това би бил много необичаен случай и срещу подобни изключения и създаването на прецеденти по принцип има съпротива от поне няколко водещи европейски столици. Двете страни имат съвместна история, в която ту Румъния, ту България е изглеждала като предизвикваща забавяне, т.е. няма нищо уникално в момента.


Освен това не се наблюдава солидна група силно недоволни само от България, да кажем, държави, за да я направят единствената континентална членка на ЕС извън Шенген. Европейският съюз - дори с новия по-строг Механизъм за върховенство на закона - предпочита да мотивира промени, а не да раздава наказания.


Шенген след 72 часа? Какво може да се случи, кой взима решенията

© Reuters


Може ли министрите да пуснат Хърватия, но не и България/Румъния


Да. Но никоя от страните, критикуващи готовността на българи и румънци за Шенген, не е изказвала подобен сценарий. Появата и особено реализирането му в оставащите до срещата на министрите часове изглеждат невероятни.


Значи се работи за компромис


Да. И за него холандците (като най-откровени критици), и българите (като засега най-застрашени от изолиране) трябва да предложат нещо и да отстъпят за нещо. И не само те, а и румънците, австрийците, шведите, датчаните.


Франция, като страната, придала динамика на процеса по време на своето председателство на Съвета на ЕС в първата половина на годината, се предполага, че няма лесно да изостави този свой приоритет за разширяване на Шенген. Тя може да лобира за него и като член на Тройката от бивш, настоящ и бъдещ председател на Съвета (Франция - Чехия - Швеция). След 1 януари в този формат влиза нова държава - Испания, като ротационен председател през втората половина на 2023 г.


И никога не бива да се забравя, че трябва компромисът да приемлив за четирите страни (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн), които не са от ЕС, но са асоциирани държави и участват в подготовката на актовете, приемани впоследствие от компетентните институции на ЕС.


Действията са едновременно (и би трябвало да са синхронизирани) по множество линии - на министерствата на външните работи, вътрешните работи, правосъдието, службите за сигурност, почти сигурно и разговори с премиери, президенти и еврокомисари.


Какъв е този компромис


Изброеното току-що показва защо е много е трудно да се спекулира по въпроса.


Компромисът може да има техническа форма - например решение за поетапно въвеждане на шенгенска граница за България и Румъния. Моделът е познат от близо десетилетие и предполага според ясен график първо да се пътува без паспортни проверки през летища, после през пристанища и накрая през сухопътна граница. Но е по-сложно за изпълнение - на практика двете страни ще се окажат за известно време с различни режими за пресичане на различни части от границите им.


Компромисът може да има и политическа форма, и то радикална. Министрите може да решат в четвъртък, че на своето равнище не могат да постигнат съгласие и изпращат проблема нагоре - към лидерите на страните членки. Премиерите и президентите на 27-те страни от ЕС (от тях 22 са в Шенген) се срещат най-рано на 15-16 декември за последния си Европейски съвет. Дали - ако се стигне до този вариант - изобщо ще искат да се занимават сега с този проблем, не може да се каже.


Румънският президент Клаус Йоханис каза през ноември, че може и да не се бърза за декемврийския Съвет на вътрешните министри, а да се работи още малко и ако трябва, за решение на лидерите на ЕС в рамките на първите два месеца на 2023 г. Българското външно министерство говори приблизително по това време за търсене на възможности в различни формати, подобни намеци имаше и в съобщения от пресслужбата на президента Румен Радев.


Шенген след 72 часа? Какво може да се случи, кой взима решенията

© audiovisual.ec.europa


От кого зависи кога ще има ново гласуване


Тогава е правомощие на председателството на Съвета на ЕС. В оставащите до края на годината три седмици това са чехите. За Швеция, поемаща ролята от 1 януари, темата може да е по-ниско в приоритетите или изобщо да отпадне. Следват испанците, белгийците в началото на 2024 г...


През това време има достатъчно държави, недоволни от сегашното състояние на Шенген и миграционната политика в ЕС, за да отлагат нов вот, докато не се извърши вътрешна реформа. В ЕС това отнема години.


А възможна ли е изобщо шенгенска граница между България и Румъния


Теоретично - да. Но да се случи това в непосредствено бъдеще е абсурдно.


Попитан за този сценарий, брюкселски източник на "Дневник" обясни, че нито България, нито Румъния имат в момента каквато и да е техническа готовност за нещо подобно. Двете страни имат съвместна дейност по общата си граница, но превръщането ѝ в шенгенска изисква тепърва да се направи цялостна оценка и подробно да се опише и уточни как би изглеждала тя по Дунав и какви ще са ГКПП в Добруджа.


Предизвикателството е голямо и защото България има много по-къса граница с шенгенска държава - Гърция, и опитът от нея не се пренася автоматично по цялата северна граница и в Черно море.


И още нещо...


Контекстът няма да е благоприятен и спокоен.


Особено след международното журналистическо разследване от понеделник с твърдения, че български гранични полицаи стрелят директно срещу изблъскани обратно мигранти в Турция. Съотношението между показаното досега и ангажирането със случая на толкова авторитетни медии и разследващи екипи оставя впечатление, че това може да не е краят на публикациите.


Вероятно е да има нови случаи в България на заловени трафиканти и нелегално пресекли границата.


Както и на емоционални и изказвания на политици у нас и в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK