Манипулираният народ: Защо руснаците вярват на Путин

Владимир Путин

© Reuters

Владимир ПутинПропагандната машина на Путин използва различни методи, за да накара големи части от руското общество да маршируват в такт с Кремъл. Как става това? Френски документален филм разкрива някои от най-важните механизми. Статия на Ника Буш за "Дойче веле".


Как работи пропагандната машина на Путин? Документалният филм на френската компания "Ligne de front" търси отговор на този въпрос, разказвайки историите на различни хора - известни и най-обикновени.


Чрез цензурата, дезинформацията и силния натиск, оказван на инакомислещите, Кремъл вече от много години успява да манипулира и да контролира настроенията в руското общество - за това разказва 43-минутният документален филм "Пропагандната машина на Путин - манипулираният народ", който ZDF излъчи на 5 декември.


Всички независими медии са блокирани
От него се вижда как след началото на войната в Украйна конформизмът в руското общество се е засилил още повече. Независимите източници на информация, определени социални мрежи и всичко, свързано с възможността да се чуе алтернативно мнение, е закрито или блокирано.

Държавните медии представят войната в Украйна като "освободителна" и "неизбежна". А последните останали в страната опозиционери и критично настроени журналисти са обект на преследвания.
Главни герои в този филм са хората. И техните истории. Журналистите се опитват да намерят отговор на въпроса защо толкова голяма част от хората, живеещи в Русия, вярват на режима и на неговите пропагандни наративи, дори ако лично са пострадали.


Майката на загинал в Украйна войник се гордее със сина си и с Путин


В град Луга, област Санкт Петербург, екипът се среща на гробището със семейството на загинал в Украйна руски танкист. 20-годишният Никита Авров, заминал доброволно да воюва в Украйна, умира в Изюм в края на март. "Беше много мило момче, добронамерено, винаги помагаше с каквото може", разказва майка му Анастасия Аврова.


Тя споделя, че е получила значително обезщетение за смъртта на сина си - почти 15 милиона рубли (около 460 хил. лева ). Посмъртно Никита Авров бил награден с орден за мъжество - награда, която получила майка му. "Гордея се с президента, със страната и със сина си", казва Анастасия.


Главният пропагандатор на Путин


Авторите на филма са се срещнали и с известния рупор на Путин - телевизионния водещ Владимир Соловьов. Ненавистта, агресията и лъжата са се превърнали в негова визитна картичка, но както заявява самият той - целта му била да казва истината. Пред германските камери той се хвали с милионната си аудитория: "Хората обичат моите предавания."


Соловьов повтаря едно към едно настоятелния наратив на Кремъл за нацистите в украинското правителство и унищожаването на хората в Донбас в продължение на осем години. След това разказва и за уж организирано срещу него покушение, за чийто поръчител смята Володимир Зеленски.


Темата за Втората световна война в пропагандата


Според авторите на филма спомените за победата във Втората световна война и историческите паралели играят една от най-важните роли в кремълската пропаганда. Пример за това е не само парадът на Девети май, но и военно-патриотичният парк за култура и отдих на руските въоръжени сили "Патриот" в Подмосковието, открит през 2015 година лично от Путин.

В този военен "Дисниленд" с площ пет хектара не само се демонстрира военна техника, но има и много неща, които могат да се изпробват лично - децата например могат да пострелят с различни видове оръжие, което радва родителите и шокира зрителите в Западна Европа.
Путиновата пропаганда отделя особено внимание на НАТО. Кремъл прави опит да представи войната в Украйна като отговор на уж агресивната политика на алианса, на неговия стремеж за разширяване и за създаване на заплаха по руските граници. За увеличаване на "просвещението" сред населението в Москва е била открита и специална изложба, наречена "НАТО - хроника на жестокостта".


Засилване на репресиите срещу критиците на Кремъл


От началото на войната натискът спрямо всички, които не поддържат действията на Кремъл, е засилен. Независимите медии са закрити или принудени да прекратят работа. Критиците на властта са изтласкани от страната, нямат възможност да работят по специалността си и да предлагат алтернативна гледна точка на ставащото. Същевременно работещите в чужбина журналисти биват представяни като "врагове на народа", както по време на Сталин.


Опозиционните политици също са принудени да замлъкнат - като намиращия се в затвора от април Владимир Кара-Мурза, станал на два пъти обект на покушение. "Искаха да го убият", казва неговият адвокат, който споделя и с какви трудности се е сблъсквал, за да има възможност да общува със своя клиент.


*Френската компания Ligne de Front е специализирана в създаването на репортажи и документални филми, като отделя най-голямо внимание на автентичността и ангажираността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK