Балотажът на междинните избори в Джорджия - какъв е залогът

Рафаел Уорнък

© Reuters

Рафаел УорнъкЗа втори път за по-малко от две години надпреварата за Сената на САЩ в Джорджия отива на балотаж - този път между демократа Рафаел Уорнък и подкрепяния от Доналд Тръмп републиканец Хършъл Уокър. Нито един от кандидатите не успя да си осигури 50% от гласовете на междинните избори на 8 ноември.


С наближаването на деня на изборите служителите в Джорджия съобщиха за висока избирателна активност при предсрочното гласуване. Вотът днес няма да определи дали демократите на президента Джо Байдън държат контрола над Сената, където вече си осигуриха достатъчно места на междинните избори, за да запазят крехкото си мнозинство, но има голям залог и за двете страни, пише "Ройтерс".


Поради разделението в съотношение 50 на 50 в Сената членството в комисии в момента се разпределя равномерно между демократи и републиканци. Тези комисии ръководят редица федерални програми във военната сфера и селското стопанство, вътрешната сигурност, транспорта, здравеопазването и външните работи.
Хършъл Уокър

© Reuters

Хършъл Уокър


Равните гласове в комисиите блокират законодателството и президентските назначения поне временно от това да преминат към целия Сенат. Необходими са отнемащи време процедурни маневри, за да се излезе от безизходицата в комисиите, така че цялата камара да може да приеме законопроекти и номинации.


Разделен Конгрес: Ще има ли законодателна безизходица в САЩ
Разделен Конгрес: Ще има ли законодателна безизходица в САЩ

Победа на Уорнък ще даде на демократите поне още един член във всяка комисия, отколкото ще имат републиканците, което ще затрудни републиканците да застанат на пътя на дневния ред на Байдън.


Това също така би могло да осигури на демократите по-силна противотежест на спечелилите в Камарата на представителите републиканци, позволявайки на комисиите в Сената да прокарват по-либерално законодателство и кандидати, което от своя страна може да помогне за активизиране на техните основни гласоподаватели на изборите през 2024 г.


Погледите са насочени към 2024 г.


Демократите ще се изправят пред трудна задача да запазят мнозинството си на изборите през 2024 г., когато ще защитават 21 места срещу 10 на републиканците. Една трета от местата в Сената се избират на всеки две години.


Уорнък беше избран в Сената в началото на 2021 г., за да запълни оставащите две години от мандата на покойния републиканец Джони Исаксън, след като той подаде оставка в края на 2019 г. по здравословни причини.


Ако Уорнък успее да победи Уокър, той ще остави мястото в ръцете на демократите за шест години - пълен мандат в Сената - във време, когато партията ще трябва да се бори, за да запази статута си на мнозинство.


Победа на Уокър би дала тласък на републиканците, след като през последните няколко години позицията им в щата Джорджия ерозира в полза на демократите. Победата на Уорнък може да означава, че демократите си проправят път на места, където в миналото са имали трудности.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK