Турция ще продължи да блокира проливите за танкери без подходящо застраховане

Турция ще продължи да блокира проливите за танкери без подходящо застраховане

© ReutersТурските власти за управление на морския трафик съобщиха днес, че ще продължат да блокират преминаването на петролни танкери без подходящо застраховане, защото такава е "рутинната процедура".


Мярката е в сила от 1 декември и предизвика натрупване на чакащи в Черно море пред Босфора и в Егейско море пред Дарданелите кораби.


Според нея се изисква предоставяне на застраховане за периода на преминаване през Босфора или при акостиране в турски пристанища.
По последни данни става дума за 19 танкера, като около 20 се движи броят им от началото на месеца.


Представител на секретариата на Г-7 каза във вторник, че случващото се няма общо с въвеждането на пределна цена за превоз на руски петрол. Тази мярка на ЕС, Г-7 и Австралия влезе в сила от понеделник, 5 декември.


Според същия източник почти всички блокирани танкери, изглежда, превозват казахстански петрол и поради това не би трябвало да са под новите санкции "при който и да е сценарий". Казахстан коментира, че наблюдаваното забавяне изглежда нормално за тази част от годината: "Засега то е 6 дни, докато миналата година достигна около 14 дни".


Русия изрази притеснение, защото това било затрудняване на връзката между руските черноморски петролни терминали и Средиземно море.


Британски официални лица, както и такива от САЩ и ЕС, разговарят с турската страна за опашката от танкери, съобщи в. "Дейли телеграф" в сряда. Огромна част от застраховането на кораби по света се извършва от агенции, които са базирани или свързани с Великобритания.


Норвежката агенция Skuld, една от водещите в този сектор, каза, че застрахователите не могат да предоставят такава степен на подробности, каквито е започнала да изисква Турция. "Турските власти изискват нещо, което отива доста отвъд общата информация, съдържаща се в писмото за навлизане" в проливите и пристанищата", цитира "Ройтерс" думите в нейно съобщение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK