Промяна на правилата: Мъск съди потребител на "Туитър", който проследява самолети

Промяна на правилата: Мъск съди потребител на "Туитър", който проследява самолети

© ReutersМилиардерът Илон Мъск се впусна в битка с потребител, който следи самолета му, но е правил същото и за тези на Бил Гейтс и руския президент Владимир Путин.


Резултатът от тази битка - поведена месец и половина след като Мъск придоби социалната мрежа - е, че профил, който дава информация за местоположение в реално време (на когото и да било), ще бъде премахван.


Спорът започна в сряда, когато въпросният профил, @ElonJet, бе спрян за нарушаване на политиките на "Туитър". Впоследствие се появи, но отново бе блокиран; в публикация Мъск обяви новите правила, с аргумента че това нарушава физическата безопасност на хората, които биват обсъждани.
Профилът е на Джак Суини, младеж от Флорида, който е публикувал от различни профили данни за самолетите на множество известни личности. В миналото това включваше и руски олигарси, и други милиардери като Джеф Безос. В момента е спрян и личният профил на Суини.


Самото съдебно дело Мъск обясни с това, че автомобил в Лос Анджелис следил автомобил на сина му (мислейки, че следи самия него). Обяви, че ще потърси правата си в съда срещу "Суини и организации, които подкрепят" нанасянето на вреда на семейството му. Пред Би Би Си Суини отрича да има нещо общо с инцидента.


"Защитник на свободното слово"?


"Гардиън" отбелязва, че решението отново повдига въпроса за едностранния контрол, който Мъск има върху правилата в платформата и какво съдържание ще се допуска до нея.


Вестникът обръща внимание и на публикация на Мъск седмица след като придоби "Туитър", в която се представя за такъв защитник на свободното слово, че дори не би забранил профила, който следва самолета му. При отваряне на публикацията сега се вижда, че цитиран от Мъск пост от същия профил, ElonJet, е скрит и пише, че профилът е забранен заради публикуване на данни към кои летища се отправя самолетът на Мъск.


Мъск обяви премахване на необозначените пародийни профили в "Туитър"
Мъск обяви премахване на необозначените пародийни профили в "Туитър"

Едно от основните опасения, свързани с Мъск, бе, че ще разхлаби модерирането и ще позволи конспиративни теории и дезинформация да се разпространяват без никакъв контрол. Сигнал за тази тенденция бе и решението "Туитър" да не наказва за дезинформация за коронавируса, причиняващ болестта COVID-19. Политиките на "Туитър" предизвикаха реакция и от президента Джо Байдън в навечерието на междинните избори.


Промяна на правилата: Мъск съди потребител на "Туитър", който проследява самолети


Суини публикува в почивните дни туитове, според които служител на компанията се е свързал с него, за да го уведоми за решения да бъде намалена видимостта му в социалната мрежа.


Той разказва за Си Ен Ен, че през февруари влязъл в спор с Мъск, който (още преди да купи "Туитър") му предложил 5000 долара, за да се откаже от профила си. В замяна обаче към милиардера било отправено искане за 50 хил. долара, с които Суини да си плати колежа и може би да си вземе автомобил - "може би дори "Тесла". Предложението обаче не било прието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK