Румъния купи израелски разузнавателни дронове Watchkeeper X

Румъния купи израелски разузнавателни дронове Watchkeeper X

© Elbit SystemsРумъния подписа сделка във вторник за придобиването на седем безпилотни летателни системи Watchkeeper X от израелската фирма за отбранителна електроника Elbit Systems. Цената е приблизително 1.89 милиарда леи (почти 409 милиона долара), съобщи министерството на отбраната.


Съгласно петгодишното споразумение Elbit Systems ще прехвърли част от производството, тестването и поддръжката на системите на румънски отбранителни фирми. Това е част от по-широките планове на правителството за основно обновяване на държавната отбранителна индустрия.

Системите Watchkeeper X са предназначени за събиране на разузнавателна информация, наблюдение, и прихващане на цели.


Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., ще повиши през 2023 г. разходите за отбрана до 2.5% от брутния вътрешен продукт от сегашните 2%. Това е отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Страната, която споделя 650 км граница с Украйна, е домакин на американска система за отбрана от балистични ракети и от тази година има постоянна бойна група на алианса, разположена на нейна територия.
През септември министерството каза, че Румъния планира да купи три системи за безпилотни летателни апарати (UAV) от турската отбранителна фирма Baykar заедно с логистична поддръжка за около 300 милиона долара (преди облагането с данъци) .Watchkeeper X е безпилотна летателна система, предназначени за широк кръг задачи - военни и мисии за вътрешна сигурност. Системата осигурява разузнавателно наблюдение и работи в екстремни и предизвикателни среди като ефективно събира, използва и разпространява жизненоважна информация.


Watchkeeper X е напълно годен за полет дрон, който може да се адаптира към конкретните нужди чрез избор на сензори, варианти за експлоатация, мобилност.


В основата е самолетът с впечатляваща над 16 часа издръжливост, обсег над 140 км с максимална скорост от 95 възела (над 175 км/ч). При работа на системата с множество самолети може да се постигне постигнете 24 часа наблюдение във всякакъв обхват, 7 дни в седмицата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK