Иван Кръстев: Украйна показа на Европа, че война се печели с армия, не с бюджет

Иван Кръстев: Украйна показа на Европа, че война се печели с армия, не с бюджет

© Pressclub ConcordiaУкрайна показа на Европа, че войни се печелят с достатъчно оръжие и силна армия, а не с бюджети. Преди 24 февруари много малко страни в ЕС сериозно инвестираха в отбрана и сигурност, а след руското нападение се оформи нова асиметричност по въпроса - Източна Европа влага доста повече средства за въоръжаване, увеличаване на армията и подготовка за мобилизация. Не става дума само за финанси - Германия например има много пари - а за ментална нагласа.


Това коментира Иван Кръстев днес в разговор в пресклуб "Конкордия" във Виена, организиран като символично начало на политическата година. В него той представи и част от тезите си, развити неотдавна в негов коментар за "Файненшъл таймс".


Думите му са отговор на въпрос за идентичността на Европа в тази международна криза и какво защитават европейците, след като е ясно, че украинците се борят да спасят страната си.
Преди това той говори за ефекта, който ще има войната за руското общество, обръщайки внимание на това, че то има проблем с мотивацията да воюва в Украйна. Частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин изглеждаше до мобилизацията като вариант да се воюва, без да се изпращат обикновени руски граждани. Сега той иска затворниците от "Вагнер" да следват безплатно в университетите след края на договора си, защото били станали олицетворение на истинските патриоти, готови да пролеят кръвта си за родината.


Предстоящите избори и изходът от войната в Украйна
Предстоящите избори и изходът от войната в Украйна


За Владимир Путин войната наистина започнала като спецоперация, която обаче изгуби през лятото, и истинската война започна с мобилизацията. При специална военна операция руснаците се отнасят към като фенове към футболен отбор, но с мобилизацията нещата стават сериозни. Украинците знаят за какво се сражават, а руснаците не знаят, допълни Кръстев.


В този смисъл за ЕС войната в Украйна е "постгеорично събитие" - във войната имаш нужда от герои, докато ние сме в поствоенни общества, които не си представяха избухването на война. Когато украинците загиват за родината си, това е страшно вдъхновяващо, но, от друга страна, Украйна показа също, че националната идентичност е силна - те умират за родината си, не толкова за свободата, смята Иван Кръстев. Ние сме общност и трябва да сме готови да се жертваме, но и мнозина отдясно ще ви кажат "видяхте ли, че национализмът и националната държава имат значение".Европа няма да се разцепи относно войната, докато САЩ не направят завой. Европейците може да променят реториката, но не и помощта за Украйна, защото иначе цената става много висока, прогнозира той.


Иван Кръстев отговори и на въпрос за засилената руска пропаганда в Европа и в частност в Източна Европа и постига ли тя някакъв ефект.


Не е въпросът за "проруските чувства" в България или че страната е представяна като най-проруската в ЕС, обясни той. Въпросът е, че много от подобни чувства - и не само в България - идват от различна мотивация, най-често антизападна и антиамериканска. Европа е притисната между Русия и САЩ и е губеща, този разговор ще е един от ключовите през 2023 г., допълни той.


Иван Кръстев: Украйна показа на Европа, че война се печели с армия, не с бюджет

© Pressclub Concordia


В Западна Европа има антиамериканизъм - припомнете си, че за мнозина от сегашните политици първите антивоенни протести бяха през 2003 г. срещу войната на САЩ в Ирак. А в проруска България, когато Русия предложи хиляда стипендии да се учи в руски университети, не се намериха хора да ги запълнят. Проруските отношения се захранват от едно по-цялостно разочарование и недоволство от Брюксел и Вашингтон, от това какво се случи през последните 30 години, посочи Кръстев.


Иван Кръстев: Украйна показа на Европа, че война се печели с армия, не с бюджет

© Pressclub Concordia


За значително мнозинство от българите Русия не е модел за следване, не е смятана подходяща за стратегически съюзник. В същото време в страната и в Източна Европа като цяло има много сложни комбинации от евроскептицизъм, намаляваща популярност на еврото, национализъм, антизападни настроения, негативно отношение към елитите... Подобно е на антиваксърските отношения, те не са заради ваксинирането, описа Кръстев. Така и никой няма да отиде да се моли в църквата за руска победа, допълни той.


Кръстев бе попитан и какво мисли за евентуални мирни преговори за Украйна, при които Киев се отказва от част от анексираните от Русия територии срещу пълноправно членство на страната в НАТО и ЕС. Не изключвам Киев да приеме такава схема, отговори Кръстев с уговорка, че подобни прогнози са изключително несигурни в момента. От една страна, на Володимир Зеленски му предстоят президентски избори през пролетта на 2024 г. и е изключено през 2023 г. да приеме каквито и да е териториални отстъпки. Но, от друга страна, Донбас е тотално унищожен, цели градове са заличени от земята, милиони хора са прогонени от войната и това прави бъдещото възстановяване на Украйна още по-сложно.


Ключова роля ще играят и президентските избори в САЩ през ноември 2024 г. Продължаването на помощта за Украйна, а тя е от порядъка на 8-10 млрд. долара месечно, е съдбоносно не само за Зеленски, но и ще е все по-важно за президента Джо Байдън, ако иска отново да се кандидатира. Байдън не иска по време на предизборна кампания да дава обяснения на избирателите защо Украйна търпи поражения. Съществува възможност "войната на Путин" да бъде оформена в САЩ и като "войната на Байдън" с основен въпрос, че Украйна трябва да победи, а не само Русия да не спечели.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK