Вучич съобщи за западен ултиматум за Косово, според Тадич то отдавна е изгубено

Сръбският президент Александър Вучич

© Reuters

Сръбският президент Александър ВучичПет западни държави обяснили на сръбския президент Александър Вучич, че страната му е пред избор: или да приеме френско-германско предложение за нормализация с Косово, или да се сблъска с "последици".


Това обяви самият Вучич на пресконференция, цитиран от "Танюг" и сръбски медии.


Т.нар. петорка (на Запад често се използва понятието Quint) включва пет западни държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия и Италия. Нейни представители се свързват с овладяването на редица случаи на напрежение между Белград и Прищина в последните години.
По думите на Вучич "последиците", за които представителите на тези страни са го предупредили, включват край на евроинтеграцията, спиране и дори отлив на инвестициите, "политически и икономически" мерки срещу страната, които ще навредят на Сърбия. Вучич чул тези заплахи "три пъти" в хода на разговорите и реагирал на тях. Същевременно изтъкна, че е "важно да се работи на компромисно решение", дори той да не вярва, че подобен сценарий е осъществим, докато косовският премиер Курти е на власт.


"Те дойдоха да ни предложат плана... нищо на никого не сме направили, нито един албанец не е застрелят. Дойдоха и показаха плана, а след това от 13 декември всички държави членки (на ЕС - бел. ред.) приеха плана, и петте непризнаващи Косово.


Натиск или път към решение


Вучич все повече говори за натиск от международната общност за намиране на решение почти 15 години след като Косово едностранно обяви независимост. В края на миналата година отново заяви и че страната му може да бъде принудена да вземе решение, защото е малка сред големи сили, но ще се бори докрай.


НАТО отказа на Сърбия да изпрати свои военни в Косово
НАТО отказа на Сърбия да изпрати свои военни в Косово


В последните месеци, на фона на нови преговори за споменатото предложение и епизоди на напрежение в Северно Косово (населено предимно със сърби) или по границата, някои наблюдатели смятат, че Вучич подготвя почвата за крачка напред в сложните отношения с бившата провинция. Подобни твърдения се чуват и от части от опозицията. Този месец президентът обяви, че няма да търси начини да се кандидатира за нов мандат с промени в конституцията или по друг начин, чрез който може да остане на поста.


Вучич: От месеци не съм говорил с Путин, "Вагнер" да спре да набира бойци в Сърбия
Вучич: От месеци не съм говорил с Путин, "Вагнер" да спре да набира бойци в Сърбия

Междувременно председателят на сръбския парламент Владимир Орлич обяви, че в следващите десетина дни вероятно ще се състои заседание, посветено изцяло на Косово, а Вучич ще бъде поканен. Очаква се преди това - по думите на самия президент - при него да се проведе среща с представителите на всички парламентарни групи, които да бъдат запознати с френско-германското предложение.


"Изгубихме Косово през 1999 г."


Междувременно бившият президент Борис Тадич, от чиито редици идва основната опозиция срещу Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СНС), заяви в телевизионно интервю, че Вучич "драматизира" ситуацията.


Същевременно, макар да отхвърли твърденията на прездента и СНС, че по негово време се стигнало до подялбата на Косово, Тадич обясни, че споразуменията от Брюксел - в които с посредничеството на ЕС се стигна до взаимни договорености между Белград и Прищина - само били прекършването на последната точка на съпротива на Сърбия: Косово било изгубено още с Кумановското споразумение от 1999 г. (документът, с който приключи войната).


Вучич се върна в изпълнителната власт след края двата мандата на Тадич през 2012 г., когато съюзникът му Томислав Николич пое поста на държавния глава.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK