Свързан с Еди Рама "ловец на шпиони" във ФБР е обвинен, че работи за Дерипаска

Чарлз Макгонигъл

© Reuters

Чарлз МакгонигълБивш високопоставен служител на ФБР беше обвинен в понеделник, че действал в полза на санкционирания руски олигарх Олег Дерипаска, предаде "Ройтерс".


Обвиненията срещу доскорошния "ловец на шпиони" Чарлз Макгонигъл, който ръководеше отдела за контраразузнаване на ФБР в Ню Йорк, се повдигат в момент, когато американските прокурори засилват усилията си за налагане на санкции на руски служители и полицейски контрол върху хората, за които се предполага, че им помагат.


Пенсионираният от 2018 г. Макгонигъл пледира невинност по четири обвинения, сред които нарушаване на санкции и пране на пари. Федералният съд в Манхатън го освободи срещу гаранция от 500 хил. долара, след като бе задържан през почивните дни.


Необявени отношения
Според прокуратурата 54-годишният Макгонигъл през 2021 г. е получил скрити плащания от Дерипаска, санкциониран през 2018 г., в замяна на разследване на конкурентен олигарх. Друго обвинение е в неуспешен натиск за премахване на санкциите през 2019 г.


Прокуратурата във Вашингтон твърди и че той е получил 225 хил. долара в брой от бивш представител на албанските служби (базиран в Ню Джърси), който е бил източник в разследване за чуждестранно политическо лобиране, което Макгонигъл е контролирал. По този отделен случай Макгонигъл е изправен пред девет обвинения, сред тях - за отправяне на неверни показания, за да прикрие от ФБР естеството на връзката си с въпросния човек. Макгонигъл получавал суми поне три пъти: един в кола, паркирана пред ресторант в Ню Йорк, а още два - в дома на човека от службите в Ню Джърси.


Плащанията по този втори случай започнали най-късно през август 2017 г. и продължил след пенсионирането му от ФБР. Нещо повече, твърди се, че Макгонигъл не успял да обяви "текуща връзка с министър-председателя на Албания" - пост, който Еди Рама заема от 2013-а.


От днес САЩ налагат нови санкции на Русия, докато тя "не промени поведението си"
От днес САЩ налагат нови санкции на Русия, докато тя "не промени поведението си"


По призив на самия Макгонигъл ФБР започва през 2017 г. разследване срещу лобист на албанска политическа партия, която е противник на Рама и която е използвала представителя на службите като източник на информация.


Черна точка за ФБР


Вашингтон включи през 2018 г. над 20 руски олигарси и държавни служители в черен списък в отговор на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. Дерипаска бе сред тях. И той, и Кремъл отричат да са се месили.


Обвинен по делото в Манхатън беше и Сергей Шестаков, бивш съветски дипломат, който по-късно стана американски гражданин и преводач на руски език за американските съдилища и правителствени агенции. Прокурорите казаха, че Шестаков е работил с Макгонигъл, за да помогне на Дерипаска, и е направил неверни показания пред следователите. Шестаков се призна за невинен в понеделник и беше освободен срещу гаранция от 200 хил. долара.


Миналия септември Дерипаска беше обвинен, че е нарушил наложените му санкции, като уредил децата му да бъдат родени в Съединените щати.

Според "Вашингтон пост" случаят е черна точка за ФБР с твърденията, че един от най-високопоставените и ползващи се с доверие разузнавателни кадри на агенцията е получавал големи суми пари и е подкопавал мисията на ФБР за събиране на разузнавателни данни. Вестникът цитира директора на ФБР Кристофър Рей, според когото бюрото случаят все пак показва, че бюрото си е свършило работата и се придържа към стандарт, при който никой не е над закона: дори "един от нашите". Проблемът е, че Макгонигъл е разполагал с достъп до огромен обем информация.


Най-тежкото от вече повдигнатите обвинения може да доведе до присъда от 20 години затвор, ако бъде признат за виновен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK