НАСА и Пентагонът ще тестват ракети с ядрено задвижване за полети до Марс

НАСА и Пентагонът ще тестват ракети с ядрено задвижване за полети до Марс

© DARPAАмериканската космическа агенция НАСА и научноизследователското звено към на Пентагона обявиха планове да работят по ракети, които могат да стигат рекордно бързо до Марс с помощта на ядрено задвижване.


Идеята на НАСА, в партньорство с агенцията DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) е да бъде показано използване на топлинна ядрена ракета до 2027 г.


Според НАСА това рязко би скъсило времето за придвижване до Марс и би улеснило пилотираните мисии, освобождавайки място за полезен товар (по-дългите пътувания изискват повече запаси).


Визия отпреди десетилетия
В договореното между двете агенции "разделение на труда" разработването и производството на двигателя са в ръцете на НАСА, космическият кораб (включително управлението му) - в агенцията на Пентагона.


Така американската космическа агенция се опитва да осъществи своя визия отпреди десетилетия: първото ѝ предложение за пилотирана мисия до Марс е още от Студената война, със срок до 1979 г. Тази програма обаче е спряна през 1972 г. - както от бюджетни съображения, така и за да не се счита за средство за ескалация на Студената война.


Как работи технологията


Със сегашните технологии това пътуване би отнело около 7 месеца. Надеждата на НАСА и DARPA е да го скъсят достатъчно, за да отговаря новата технология на нуждите при пътуване до Марс. НАСА се надява хора да се приземят на планетата през следващото десетилетие.

Ядреното електрическо задвижване използва ракетното гориво много по-ефективно от химическите ракети (три пъти или повече според някои оценки) и макар тягата им да е по-слаба, те могат да ускоряват корабите за дълъг период. Механизмът може да разчита и на деленето - което е в основата на съвременната ядрена енергетика - без да се чака развитието на термоядрения синтез, на който се възлагат надежди за бъдещето.


При този метод двигателят прехвърля изключително високите температури от реактор, който работи делене, към течно гориво като водород. Топлината се превръща в газ, който се разширява, при отделянето си създава тяга и задвижва кораба.


Програмата, представена по време на технологичен форум от администратора на НАСА Бил Нелсън, носи името Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO). Подобни идеи са споменавани и по-рано в отговор на предизвикателство, отправено от НАСА, за изследване на нови методи за задвижване на космическите кораби. Един от представените проекти разглеждаше използването на термолазерна система като възможност до Марс да се стигне за 45 дни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK