В Германия предлагат задължително посещение в концлагер за учители по история

Томас Вил, ръководител на основната германска агенция за разследване на военните престъпления на нацистите, намиращ се в Людвиксбург

© Reuters

Томас Вил, ръководител на основната германска агенция за разследване на военните престъпления на нацистите, намиращ се в ЛюдвиксбургЦентралният съвет на евреите в Германия предложи посещението на мемориалните комплекси на концентрационните лагери да стане задължително за всички бъдещи учители по история, съобщи ДПА.


В изявление, публикувано преди Международния ден в памет на холокоста в петък, съветът каза още, че политиците трябва да създадат условия за организиране на подобни посещения с необходимия контекст и за учениците.


"Очевидците на Шоа си отиват от този свят, което поставя фокуса особено върху мемориалите на концентрационните лагери, за да се запази жив споменът за безпрецедентното човешко престъпление на Шоа", каза президентът на Централния съвет Йозеф Шустер в Берлин в четвъртък, използвайки еврейския термин за холокоста.
Тези автентични обекти трябва да бъдат финансово обезпечени, а също и защитени от вандализъм и оскверняване, допълни той.


Денят на паметта на холокоста на 27 януари всяка година отбелязва освобождаването на германския лагер на смъртта Аушвиц (Освиенцим) през 1945 г.


Шустер направи връзка с поемането на власт от Адолф Хитлер преди 90 години, на 30 януари 1933 г.: "Назначаването на Адолф Хитлер за райхсканцлер беше решаващият градивен елемент към убийствената и тоталитарна нацистка държава и Шоа."


Днес, каза той, не е ситуация като 1933 г., но тогавашните събития показаха, че "за демократичните ценности трябва да се води активна борба; демокрацията трябва да бъде борбена".


Във време на няколко едновременни кризи конспиративните теории са широко разпространени, каза той. Евреите ще бъдат превръщани в изкупителни жертви отново и отново. "Най-голямата заплаха за демократичните порядки и отворените общества през XXI век идва от вътрешността им, от самите тях", предупреди Шустер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK