Петр Павел победи убедително на президентските избори в Чехия

Новоизбраният президент със съпругата си Ева Павлова след обявяването на победата му.

© Reuters

Новоизбраният президент със съпругата си Ева Павлова след обявяването на победата му.Петр Павел, бивш генерал, началник на Генералния щаб и на Военния комитет на НАТО, е новият президент на Чехия. Той победи на балотажа бившия премиер Андрей Бабиш, който е един от най-богатите хора в страната.


При преброени почти всички бюлетини Павел получава близо 58% от гласовете.


Бабиш, който водеше кампания с изключително остри лични нападки с елементи на дезинформация, призна поражението си, чак когато не останаха непреброени гласове.
"Победиха ценности като истина, достойнство, уважение и смирение", каза Павел пред привърженици и журналисти. "Убеден съм, че тези ценности се споделят от огромното мнозинство от нас, струва си да се опитаме да ги направим част от живота си и да ги върнем в Пражкия замък и нашата политика", допълни той след кампания, кампания, включваща силна подкрепа за НАТО и Европейския съюз и подкрепа за помощта за Украйна.


Това бе първото кандидатирате на 61-годишния генерал от резерва, който успя да победи Бабиш - една доминираща, но поляризираща сила в чешката политика от десетилетие. Павел, който водеше кампания като независим, получи подкрепата на дясноцентристкото правителство. Посланието му след победата бе за единство и спокойствие в обществото, въпреки, че Бабиш плашеше чехите, че генералът щял да вкара страната във война.


Петр Павел победи убедително на президентските избори в Чехия

© Reuters


Чешките президенти нямат много оперативни права и задължения, но избират министър-председателя и управитела на централната банка, имат думата във външната политика, формират силно обществено мнение и могат да настояват правителството за политики.


Павел ще встъпи в длъжност през март, заменяйки напускащия Милош Земан - самият той предизвикал разногласия през двата си мандата през последното десетилетие и подкрепил Бабиш за свой наследник. Земан настояваше за по-тесни връзки с Пекин, а също и с Москва, докато Русия не нахлу в Украйна, а изборът на Павел ще отбележи рязка промяна.


Андрей Бабиш със съпругата си Моника Бабишова.

© Reuters

Андрей Бабиш със съпругата си Моника Бабишова.


Резултатът от изборите ще стане официален едва когато бъде публикуван в юридическо списание във вторник, но резултатът от социологическите проучвания беше ясен още в днес след края на двата изборни дни.


Павел освен това е поддръжник на приемането на еврото - тема, която няколко правителства оставяха на заден план - и подкрепя гей браковете и други прогресивни политики.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK