САЩ предупредиха за опасност от "непосредствено предстоящи" атентати в Истанбул

Протест в петък в Турция срещу горенето на Корана в Швеция и Дания от крайнодесен политик

© Reuters

Протест в петък в Турция срещу горенето на Корана в Швеция и Дания от крайнодесен политикПосолството на САЩ в Анкара предупреди американците в страната "за възможни непосредствено предстоящи ответни атаки от терористи срещу църкви, синагоги и дипломатически мисии в Истанбул или други места, които често посещават граждани на западни държави".


Това е повишаване степента на предупреждение след това от петък, в което се казваше, че "терористите могат да атакуват с малко или без никакво предизвестие религиозни институции или места, посещавани от западняци".


Сега има и уточнение за истанбулските райони Бейоглу, Галата, Таксим и Истиклял и се повтаря, че причината са "инциденти с изгаряне на Корана в Европа".

Изгарянето на Корана пред турското посолство в Стокхолм и Копенхаген е дело на Расмус Палудан, лидер на крайнодясната датска партия Stram Kurs (Твърд курс), който има и шведско гражданство. Шведски медии твърдят, че сред организаторите на акцията е известен шведски националист, гостуващ по руските телевизионни канали и мрежата RT. Турция осъди акцията и процесът на присъединяване на Швеция към НАТО беше спрян. Датският вестник Ekstra Bladet писа, че Палудан е обещал да повтаря акцията всеки петък, докато Анкара не подкрепи влизането на Швеция в НАТО.
Призивът на посолството на САЩ е американците да бъдат бдителни по места, посещавани от западни граждани, да избягват многолюдните места, да не привличат внимание и да следят какво се случва около тях, включително като наблюдават местните медии.


На 27 януари Палудан отново изгори Корана, подреждайки го до консулския отдел на руското посолство в Копенхаген. Случилото се в дипломатическата мисия на Русия нарекоха "публична подигравка с чувствата на вярващите, организирана със съгласието на датските власти". Датският вестник Ekstra Bladet писа, че Палудан е обещал да повтаря акцията всеки петък, докато Анкара не подкрепи влизането на Швеция в НАТО.


В петък няколко посолства в Анкара, включително тези на Германия, Франция и Италия предупредиха гражданите си за възможни ответни атаки срещу места за поклонение.


В събота Турция предупреди гражданите си срещу "възможни ислямофобски, ксенофобски и расистки атаки" в Съединените щати и Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK