"Файненшъл таймс": Бедност, корупция, ГЕРБ и избиратели, на които вече им е досадно

Протестите от 2020 г. за оставка на премиера и главния прокурор

© Юлия Лазарова

Протестите от 2020 г. за оставка на премиера и главния прокурорХайде за пореден път" - под това заглавие лондонският "Файненшъл таймс" описва днес ситуацията, в която България се отправя отново към предсрочни избори.


Краткият текст на Мартон Дунай, кореспондент за Югоизточна Европа, е в бюлетина, ориентиращ читателите за предстоящи събития през седмицата. В подзаглавието на бюлетина пише: "Още едни избори в наглед неуправляемата България."


Авторът посочва, че почти точно две години след изборите от 2021 г., които трябваше да пенсионират Бойко Борисов и да бъдат победа срещу корупцията след месеци протести срещу него, нещата не са се получили и българите ще трябва да ходят да гласуват за пети път.


"Продължаваме промяната" търси 20 хил. "свестни хора" за общински съветници
"Продължаваме промяната" търси 20 хил. "свестни хора" за общински съветници"Постоянни фактори са продължаващата бедност и постоянната корупция. Друг фактор е силата на ГЕРБ, която контролира над 20% от вота, което е достатъчно за бъде първа или втора [на изборите]", пише Дунай. Трети постоянен процес е постепенният възход на "проруска крайна десница, която се захранва от регионални конфликти като патриотичните спорове със Северна Македония".


Според него политическият терен е разпокъсан и често на него се случват драстични промени, като лидерите опитват и се провалят да сглобят стабилен екип заедно или срещу ГЕРБ, като междувременно отляво и отдясно изгряват и залязват политически звезди.


"Междувременно радостта от 2021 г., изглежда, свърши с досада: почти една трета от българите си направиха труда да отидат да гласуват последния път през октомври", казва в заключение авторът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK