В Скопие вътрешният министър обеща българи да не участват в провокации на 4 февруари

В Скопие вътрешният министър обеща българи да не участват в провокации на 4 февруари

© Пресцентър на МВРБългарският вътрешен министър Иван Демерджиев е обещал днес на среща в Скопие с колегата си Оливер Спасовски от Република Северна Македония, че е взел и ще взима "необходимите мерки хората, които ще дойдат от България за честването [на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари], да не допускат правонарушения или провокации".


Това се казва в съобщение от българското МВР по повод работната среща на вицепремиера, но в него няма и дума за председателя на ДАНС Пламен Тончев, за когото в София се съобщаваше, че ще е част от делегацията.


"Крайната цел е честването на една видна историческа личност - Гоце Делчев, а не денят да стане терен на различни радикални или псевдонационални прояви", цитира думите на министъра Маринела Величкова, кореспондент на БТА.
Медиите в Северна Македония нямат засега по-различна информация от двете съвсем "стерилни" изречения в съобщението на тяхното вътрешно министерство. Там отбелязват, че не е била предвидена среща с журналисти след разговорите и че нямат отговор на въпроса дали "ще бъде забранено влизането на личности като радикалния евродепутат Ангел Джамбазки и такива като него, които постоянно пренебрегват съществуването на Македония като държава и на македонския народ".


"Проведохме ползотворна работна среща, обсъдихме всички въпроси по обезпечаване на сигурното и спокойно протичане на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Получих уверението на колегата Спасовски, че от тяхна страна ще бъдат взети всички мерки", казал Демерджиев след срещата си с Оливер Спасовски.


Двамата са коментирали и разследването на "посегателството върху Християн Пендиков", като постигнали "абсолютно съгласие, че подобен род престъпления, както и всякакви други правонарушения не бива да бъдат допускани в държава, която е убедена и иска да прилага върховенството на правото".


За разлика от външния министър Николай Милков, който в интервю в неделя за Би Ти Ви продължи да говори за престъпление от омраза, вътрешният министър не посочи за какво престъпление става дума. Демерджиев е предал на Спасовски "документи, свързани със заплахи, получени от Пендиков по време на престоя му в болница, като те ще бъдат проверени и разследвани, за да бъдат изправени отговорните пред закона", съобщават от МВР.


Демерджиев казал "категорично, че по време на празника вътрешното министерство на РСМ няма да допусне нарушаване на обществения ред".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK