Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия

Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия

© ReutersПрез юни милиардерът Андрей Бабиш, бивш премиер и един от най-богатите хора в Чехия, явно водеше в предпочитанията на избирателите за предстоящите президентски избори. Подкрепен от Милош Земан, той говореше и плашеше същия електорат, вкарал два пъти отиващият си държавен глава в Пражкия Храд и залозите бяха в негова полза. И все пак в неделя изгуби категорично.


С над 58.3% от гласовете го победи 61-годишен пенсиониран генерал, който никога не се е интересувал публично от кандидатиране за политически пост, но се изправи срещу водещ чешки бизнесмен с десетки хиляди служители без да има икономически познания. Близък на Петр Павел, цитирани от местните медии, казва, че той "спокойно щеше да си живее вкъщи, да се радва на пенсията си и да кара мотор".


Как се случи така, че посред насочената срещу него вероятно най-мощна дезинформациона кампания в съвременна Чехия за този бивш военен хиляди чехи скандираха "Павел в Храд" - девиз, умишлено приличащ на "Хавел в Храд", с който прочутият дисидент Вацлав Хавел стана първият демократично избран след комунизма президент на Чехословакия на 29 декември 1989 г., няма и два месеца от началото на Нежната революция?
"Павел в Храд" - ключов лозунг на кампанията на новия чешки президент.

© Reuters

"Павел в Храд" - ключов лозунг на кампанията на новия чешки президент.


Отговорът е, че това е политически проект, замислен преди COVID пандемията с водеща роля на Петр Коларж, един от най-опитните и амбициозни дипломати на Чехия. И още няколко влиятелни и богати приятели от инветцинионния и ИТ бизнес.

Идеята се оформя в края на миналото десетилетие по срещи с по няколко десетки души (и няколко бири в местната пивница след това) в малки зали в градчета като Часлав и Усти над Орлици в провинцията. Покрай разговорите с хората Коларж усеща, че те харесват варианта Петр Павел да се кандидатира. Двамата често разговарят по въпроса, започват да се срещат с бизнесмени, а активността по време на пандемята на неправителствената инициатива на генерала "Заедно сме по-силни" постепенно се прелива в официална президентска кампания.


Ролята на Коларж, както и личната му история, са много, много по-важни, но затова след малко.


Портретът на Хавел в класната стая, където в събота гласва Петр Павел.

© Reuters

Портретът на Хавел в класната стая, където в събота гласва Петр Павел.


Бивш комунист начело на Чехия - как е възможно


Има един проблем, за разрешаването на който помага друг ключов участник. Павел е бивш началник на Генщаба на армията и председател на Военния съвет на НАТО през 2015 г. - първият източноевропеец на този изключително висок пост в алианса - и още тогава група във "Фейсбук" призова той да се кандидатира за президент. Но той всъщност започва кариерата си преди 1989 г. и през 1985-1989 г. е комунист, което в Чехия все още е сериозна пречка за попадане в президентския дворец. Милош Земан също е бил за кратко комунист, но през далечната 1968 г. е изключен от партията заради съпротивата си срещу нахлуването на войските на Варшавския договор за смазване на Пражката пролет.


Петр Павел: кой е бившият висш генерал, фаворит за президентския пост в Чехия
Петр Павел: кой е бившият висш генерал, фаворит за президентския пост в Чехия


Вторият важен човек е Лубош Добровски. Дисидент (той е един от първите подписали прочутата Харта 77) и активист срещу режима преди 1989 г., той ходатайства за Петр Павел в средите на много чехи, чиито животи са отровени от комунистическия режим. По думите на човек от щаба на генерала това е било символ на помирение между поколенията и "доказателство, че чехословашки военен и бивш комунист може да бъде кандидат за демократичните избиратели".

Допълнително помага това, че Добровски (роден през 1932 г. с еврейската фамилия Хамершлаг, той губи баща си през 1943 г. в Аушвиц) е през 1989 г. говорител на Гражднаски форум на Вацлав Хавел, министър на отбраната на Чехословкия (1990-1992), началник на кабинета на Хавел вече само като чешки президент и посланик в Москва (1996-2000).


"Бях член на компартията. Навремето го смятах за част от службата си в армията. Днес знам, че беше грешка", пише след това Петр Павел.


Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия

© Reuters


Третият важен човек е Томаш Рихтер, хотелиер и един от основателите на Фондацията за независима журналистика. В края на миналата година той стана главен ковчежник на кампанията на Павел и председател на надзорния съвет на сдружение Společný prezident. "Съзряваше месеци наред. Това не беше решението на един човек, а общата ориентация на много хора, които имаха една цел: един ден да имаме кандидат, с когото да се гордеем", спомня си Рихтер, цитиран от "Хосподарске новини".


Именно той помага на Павел да финансира обществените си дейности преди и по време на пандемията и започва да го запознава с потенциални поддръжници и спонсори. Първоначално генералът не предизвика особен ентусиазъм сред бизнесмените, често принадлежащи към милиардерите. Коларж разказва, че при първото по-голямо събитие с такива хора генералът изглеждал доста скован.


"Попадна в среда, с която изобщо не беше свикнал. Никога не е имал нищо общо с бизнеса. Може да се каже, че той странеше от този свят", допълва Рихтер. Появяват се първите шест финансови поддръжници - Душан Шенкипл, Ян Барта, Мартин Воханка, Вацлав Мухна, Мартин Хайке и Либор Винклер


Дебатът между двамата претенденти за балотажа.

© Reuters

Дебатът между двамата претенденти за балотажа.

  • Петр Павел обаче не приема подкрепа от всички и обявява, че няма да приеме пари от "лица, свързани с дива приватизация и нелоялни практики през последните 30 години", нито от лица или фирми от области, свързани със стратегически решения на държавата - сектори като енергетика, здравеопазване или оръжейна промишленост.
  • Определена е и максималната сума на дарението от един човек - до три милиона крони (около 125 хил. евро). "Това беше застраховка, че не трябва да бъде допълнително задължен към никого", казва Мухна. Общо хазната на генерала събира дарения от 150 по-големи поддръжници (изпратили повече от 50 хиляди крони).
  • Набирането на средства се ръководи от Рихтер (познат в средите на милиардерите) заедно с Михал Нидрл (близък с представители на "новата икономика", т.е. тези, които правят пари от интернет и дигитален бизнес).

Защо Петр Коларж е фундаментално важният в екипа


Петр Коларж и Петр Павел

© TOPAZ Political Institute

Петр Коларж и Петр Павел


Бивш посланик в САЩ, Русия, Швеция и Ирландия и бивш високопоставен мениджър на огромната инвестиционна група PPF на Петр Келнер, той е експерт по международни отношения. Преди президентските избори през 2018 г. той съветва неуспелия кандидат Иржи Драхош. А също и Бабиш преди това. Бившият премиер сега твърдеше, че ставало дума за "втори опит" на Коларж да се добере до Храд като лобист с частните си интереси.


Коларж и Павел са приятели от години - излизат заедно на бира, гостуват си на вилата. Те се сближават около 2014 г., когато Павел все още е началник на Генералния щаб на армията на Чешката република, а Коларж беше ангажиран в PPF като "външен министър", цитира очевидци "Хосподарске новини". Той отговарял за външните връзки с фокус върху азиатските пазари за навлизане там на потребителското финансиране на Home Credit на най-богатия чех.


Хиляди чехи се събраха в Прага за последния митинг на победителя.

© Reuters

Хиляди чехи се събраха в Прага за последния митинг на победителя.


Работата не съответства на самочувствието му и след година той напуска PPF с обяснение пред медиите: "Напуснах по собствено решение, главно за да мога да се изразявам свободно относно външната ни политика и отношенията ни с Русия и Китай, чието приоритизиране не споделям с ръководството на PPF."


Впоследствие започва да си сътрудничи с американската адвокатска кантора "Скауйър Патън Богс" (Squire Patton Boggs) и участва в инициативи и институти, подкрепящи европейските ценности.

Само за Squire Patton Boggs може да се изпишат още три статии като тази, в случая е важно, че към момента на сътрудничеството с Коларж тази мрежа от 42 офиса в 20 държави и над 1400 адвокати е една от 30-те най-големи правни кантори в света и през 2016 г. е смятана за третата по големина лобистка фирма в САЩ. Клиентите се простират от корпорации от Fortune 100 до национални правителства.


Петр Павел със съпругата си Ева.

© Reuters

Петр Павел със съпругата си Ева.


Едно от известните инициативи е Европейски ценности (2015), прераснала в институт, финансиран от чешкото и няколко други правителства, Европейската комисия и др. като център за евроатлантически анализи за международните отношения и политиката за сигурност. Ето как изглежда, например, най-новата им оценка за Виктор Орбан:

"Премиерът Виктор Орбан е заплаха. В ущърб на военната, икономическата и енергийната сигурност на Европа, неговото правителство на "Фидес" служи на интересите на авторитарна Русия и Китай в Брюксел и извън него. Докато подпомага Владимир Путин и Си Цзинпин, Виктор Орбан се присъединява към лидери с подобни авторитарни тенденции в Централна и Южна Европа, рискувайки стабилността и просперитета в замяна на собствените си късогледи интереси."


Коларж разказва за тези времена от преди 10 години: "С Петр се забавлявахме повече, ако можехме да го включим в някои неща. Той симпатизираше на дейността ни, но в същото време - тъй като все още беше в униформа - спазваше дистанция".


Във вечерта на победата в щаба на Павел се появи да го поздрави Зузана Чапутова – президент на Словакия, което е действие по ръба на дипломатическия и междудържавен протокол.

Във вечерта на победата в щаба на Павел се появи да го поздрави Зузана Чапутова – президент на Словакия, което е действие по ръба на дипломатическия и междудържавен протокол.


През 2016 г. "икономическата дипломация" на Земан достига своя пик с посещението на китайския президент Си Цзинпин в Чехия, а движението ANO на Бабиш заема първо място в проучванията на електоралните предпочитания. Стратегическият съюз Земан-Бабиш започва да придобива реални очертания, което плаши либералната част на обществото и неговите представители, за които президентът въвежда подигравателния термин "пражко кафене". Започва търсенето на човек, който да бъде противоположност на оформящия се властов дует Земан-Бабиш. Коларж публично заяви по онова време, че ако Земан отново се кандидатира за президент, той също ще го направи.


Сега бившият дипломат твърди, че Петр Павел се е решил да се кандидатира през 2020 г. Защо е чакал до 2022 г. се спори: едни казват, че се е колебаел, други - че е бил предпазлив и е искал първо да види какви претенденти излизат на сцената. Но силен кандидат не се появява, въпреки усилията след парламентарната победа от 2021 г. управляващата коалиция да излъчи такъв в началото на 2022, за да има той една цяла година за кампания. Коалицията подкрепя трима независими кандидати, сред които Павел е категоричният фаворит.


"Изведнъж се появи човек, за когото хората няма да гласуват, защото той е по-малкото зло. А тъй като те наистина го искат - той е техният кандидат", казва Коларж. Той по-скоро наблюдава отдалеч работата на над 20 професионалисти и експерти по маркетинг, комуникация и изборна стратегия в екипа на Павел. Сега твърди, че дори няма да стъпи в президентския дворец, ако генералът победи. "Ще се радвам да бъда приятел по телефона. Може би съм добър за това."


Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия

© Reuters


Сблъсъкът с Бабиш приключи с трета поредна загуба за него след поражението за долната камара и Сената в Прага. Той де факто спечели само едни големи избори - парламентарните през 2017 г.


В Прага коментират, че чехите са направили този избор, защото са се уморили политици да ги плашат и лъжат. През 2013 г. Милош Земан заплаши в кампанията срещу Карл Шварценберг с отмяната на указите на Бенеш и че щели "да нахлуят" судетските немци в граничните райони. През 2018 г., в кампанията срещу Иржи Драхош, той добави ново плашило с твърдението, че противниковият кандидат ще наводни Чехия с мигранти от Африка и арабските страни.


Сега Бабиш излезе с билборда "Няма да въвличам Чехия във война, аз съм дипломат, а не войник" и извади картата на страха от война. Той всъщност внушваше на избирателите, че при победа на Петр Павел може да паднат бомби върху Чехия и чехите ще се окажат на фронта някъде край Бахмут. Това беше толкова мръсна предизборна реклама, че дори асоциация на рекламистите изхвърли от редиците си един от нейните автори Марко Пръчал.


Как генерал Павел стана президент сред вълна от дезинформация в Чехия

© Reuters


Особено между двата тура на страната на Бабиш беше активирана гигантска фабрика за лъжи под формата на дезинформационна сцена, която не едно чешко издание определя като една от най-мащабните подобни операции в историята на Чехия. Атаките срещу Петр Павел се превърнаха в доминиращо съдържание на т.нар. верижните писма в електронните пощи, странни акаунти, които бълваха фалшиви видеоклипове и дори професионално създаден на фалшив уебсайт, който "обявява", че Петър Павел е починал. Бившият премиер се дистанцира от всичко това, но е очевидно, че тази машина е била подготвена отдавна.


В крайна сметка Бабиш събра около 2.4 млн. гласа и макар да приключи с най-голямата разлика от пообедителя при пряк вот, той има достатъчно подкрепа и избирателите му обикновено са лоялни към него. Което означава, че може да насочи партията си към по-радикална дясна част от политическия спектър и популистки да подстрекала последователите си, че Петр Павел е лош президент.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK