Хърватският президент: Откраднахме Косово от Сърбия, Крим никога няма да е Украйна

Хърватският президент Зоран Миланович на срещата на върха на НАТО в Мадрид, юни 2022 г.

© Reuters

Хърватският президент Зоран Миланович на срещата на върха на НАТО в Мадрид, юни 2022 г.Хърватският президент Зоран Миланович заяви, че Косово е "анексирано" и "откраднато" от Сърбия от международната общност и че не бива да се правят сравнения между Белград и Москва, като се опита да защити и гледната точка на Русия.


Миланович, чиято държава призна независимостта на Косово месец след обявяването ѝ през 2008 г., коментира темата в Петрине, в отговор на въпрос, свързан със Сърбия и Русия. "Докато не разберете, че Сърбия и Русия не е едно и също... Това, за съжаление е болезнен факт и опасност."


"Ние и международната общност го направихме", обясни Миланович, предадоха N1 и балканската редакция на "Ал Джазира". "Анексирахме Косово, Ние и международната общност. Взето е от Сърбия. Кой, ако не ние? Признахме ли Косово? Не е анексия, кражба е. Как се нарича? Отделяне. Не е шия, а врат."


"Сърбите, тези обущари"
От една страна, ситуацията с Крим (чиято анексия страната му също не признава) е сходна за него: "Така е и с Крим - Крим никога повече няма да бъде Украйна. Това казват водещи германски генерали."


Едновременно с това не могат да се сравняват "сърбите, тези обущари, които са се разбунтували тук, със световна ядрена суперсила", продължи Миланович, който още от самото начало на войната в Украйна не подкрепя подхода на Европа и настоява, че Русия била "провокирана" още от анексията НА Крим през 2014 г. "Навлизаме все по-дълбоко в сблъсък със суперсила", каза и изрази мнение, че нито един американски танк няма да стигне тази година в Украйна (американски медии писаха, че това се очаква най-късно в края на 2023 или началото на 2024 г.).


Украйна: Хърватският президент стана ретранслатор на руска пропаганда
Украйна: Хърватският президент стана ретранслатор на руска пропаганда

"Побъркани емоции и омраза водят Европа към голяма опасност", тъй като Русия е опасна страна. "Въпросът е не колко помагаме на Украйна. Това не е помощ, това е мъчение. Трябваше да седнат на масата за преговори. 300 хил. украинци трябва да умрат (за да свърши войната - бел. ред.). Боли ме сърцето, като гледам... Това е Армагедон."


Важен момент за Косово


Миланович прави сравненията в момент, решаващ и за войната в Украйна (докато Западът събира още техника и боеприпаси, а двете армии се готвят за пролетта), и за отношенията между Сърбия и Косово, които международната общност опитва да убеди да подпишат споразумение за нормализация.


Нов документ, предложен от фондация "Фридрих Еберт", предлага на Прищина как да приеме най-трудното искане - да създаде Асоциация на сръбските общини, която да не е подчинена на Белград. В Сърбия президентът Александър Вучич заговори за силен натиск от Запада - думи, с които според някои наблюдатели подготвя почвата за сделка.


В публикация на албански вестник се разпространява неофициален документ с остър език, според който и двете страни ще загубят много, ако не приемат нормализацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK