Благодарение на руснаците Турция отчете рекордна туристическа година

Туристи се радват на топлото време в началото на януари в Истанбул

© Reuters

Туристи се радват на топлото време в началото на януари в ИстанбулЕдин от девет чужденци, посетили Турция през 2022 г., която стана рекордна за турския туризъм.


Вестник "Хюриет" съобщи, че приходите от туристическата индустрия са нараснали повече от два пъти спрямо 2021 г., надхвърляйки 46 милиарда долара.


"Ройтерс" обаче отбелязва, че въпреки рекордните туристически приходи, търговският дефицит на Турция е надхвърлил 109 милиарда долара, тъй като войната в Украйна не само увеличи руските туристи, но и повиши разходите за внос на енергия.
"Приходите от туризъм през 2022 г. са се увеличили с 53.4% в сравнение с предходната година и са достигнали $46.28 милиарда. Личните разходи на туристите в Турция възлизат на $34.47 милиарда, а разходите в рамките на туристически пакети - повече от $11.8 милиарда", пише вестникът, като се позовава на данни от Турския статистически институт.Разходите на туристите през четвъртото тримесечие на 2022 г. са били 8.27 милиарда долара, а разходите за туристически пакети са били близо 4 милиарда долара, съобщава "Интерфакс" като цитира "Хюриет".


През 2022 г. повече от 44.6 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция; 5.2 милиона от тях са руснаци.


След прекратяването на директните полети до ЕС заради санкциите за войната в Украйна, руснаците се обърнаха към вътрешния туризъм, а Турция остана една от малкото държави в Европа, която продължи редовните и чартърните полети до Русия.


Но въпреки че туристите на средиземноморските плажове и историческите забележителности в Турция донесоха валута, вносът на енергия скочи с повече от 90% до 96.55 милиарда долара през 2022 г., пише "Ройтерс".


Руската инвазия първоначално доведе до скок на цените на петрола и газа, което натовари Турция, която задоволява почти всичките си енергийни нужди от внос.


Общият скок на външната търговия отбеляза дефицит от 137% на годишна база до 109.54 милиарда долара през 2022 г. Само през декември дефицитът се е увеличил с 42% спрямо предходната година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK