"Долу ръцете от Африка", каза папата на богатия свят

Франциск е първият папа от 37 г., който посещава Африка

© Reuters

Франциск е първият папа от 37 г., който посещава АфрикаПапа Франциск осъди "отровата на алчността", която предизвиква конфликти в Африка в началото на посещението си в Демократична република Конго във вторник, като каза, че богатият свят трябва да осъзнае, че хората са по-ценни от минералите в земята под тях.


Десетки хиляди хора го аплодираха, докато пътуваше от летището към столицата Киншаса в неговия папамобил.


Но радостното настроение, по време на едно от най-жизнените посрещания на задграничните му пътувания, стана мрачно, когато 86-годишният папа говори пред високопоставени лица в президентския дворец. Той осъди "ужасните форми на експлоатация, недостойни за човечеството" в Конго, където огромните минерални богатства подхранват войни, разселване и глад, пише Ройтерс.

"Долу ръцете от Демократична република Конго. Долу ръцете от Африка. Спрете да задушавате Африка: това не е мина, която трябва да бъде разкопана, или терен, който да бъде ограбен", каза Франциск.
Конго има едни от най-богатите находища на диаманти, злато, мед, кобалт, калай, тантал и литий в света, но те разпалиха конфликти между милиции, правителствени войски и чуждестранни нашественици. Минното дело е свързано с нехуманна експлоатация на работници, включително деца, и влошаване на околната среда.


"Трагедия е, че тези земи и по-общо целият африкански континент, продължават да търпят различни форми на експлоатация", каза папата, четейки речта си на италиански. Хората, които слушаха превод на френски, го аплодираха многократно.


"Отровата на алчността е изцапала диамантите му с кръв", каза той, имайки предвид конкретно Конго.


Приблизително 5.7 милиона души са вътрешно разселени в Конго и 26 милиона са изправени пред остър глад.


Около половината от 90-милионното население на Конго са католици и църквата играе решаваща роля в управлението на училища и здравни заведения в обширната централноафриканска държава, както и в насърчаването на демокрацията.


Възторжени тълпи съпровождат папа Франциск по пътя от летището до центъра на Киншаса. Светият отец не разочарова публиката и се появи в града в своя папомобил

© Reuters

Възторжени тълпи съпровождат папа Франциск по пътя от летището до центъра на Киншаса. Светият отец не разочарова публиката и се появи в града в своя папомобил


Папата разкритикува богатите страни, че пренебрегват трагедиите, разиграващи се в Конго и на други места в Африка.

"Човек остава с впечатлението, че международната общност на практика се е примирила с насилието, което поглъща Конго. Не можем да свикнем с кръвопролитията, белязали тази страна от десетилетия, причинявайки милиони смъртни случаи", каза Светият отец


Първоначално планирано за миналия юли, пътуването на папата беше отложено поради обостряне на хроничното му заболяване на коляното. Първоначално Франсис планираше да пътува до Гома, в източно Конго, но то беше отменено поради възобновяване на боевете между бунтовниците от групировката М23 и правителствените войски, пише Ройтерс


В сряда Франциск ще отслужи литургия на летището в Киншаса, което се очаква да привлече повече от милион души.


Папа Франциск посреща от папомобила си десетките хора, дошли да го приветстват в столицата на Конго

© Reuters

Папа Франциск посреща от папомобила си десетките хора, дошли да го приветстват в столицата на Конго


Той ще остане в Киншаса до петък сутринта, когато ще отлети за Южен Судан, друга африканска държава, бореща се с конфликти и бедност.


Първоначално той ще бъде придружен за този етап от пътуването си от архиепископа на Кентърбъри, лидер на световната англиканска общност, и от модератора на Шотландската църква. Религиозните лидери определиха съвместното си посещение като "поклонение на мира" към най-младата нация в света.


Южен Судан получи независимост през 2011 г. от предимно мюсюлмански Судан след десетилетия на кръвопролития. Две години по-късно междуетническият конфликт се превърна в гражданска война, която причини смъртта на 400 хил. души. През 2018 г. беше постигнато примирие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK