Войната на чиповете: САЩ затягат примката около Китай със сделка с Япония и Нидерландия

Фотолитографски инструмент, произведен от ASML

© Reuters

Фотолитографски инструмент, произведен от ASMLЗаместник-министърът на търговията на Съединените щати потвърди наличието на "сделка" с Япония и Китай, която ще ограничи износа на инструменти за производство на чипове.


"Не можем да говорим за сделката в момента", казва Дон Грейвс в кулоарите във Вашингтон, цитиран от "Ройтерс" и "Гардиън". "Но със сигурност можете да говорите с приятелите ни в Япония и Нидерландия."


"Блумбърг", "Ню Йорк таймс" и "Ройтерс" писаха за споразумението в последните няколко дни. То следва решение на САЩ да ограничат доставките на иструменти за производство на чипове на Пекин в опит да ограничат високотехнологичния му (включително военния) капацитет.


Не само продажбата на чипове
От октомври администрацията на президента Джо Байдън също така забранява на компании, които използват американски технологии или софтуер да продават определени полупроводници на Китай.


Заради САЩ Китай подготвя 3 млрд. за компаниите за чипове
Заради САЩ Китай подготвя 3 млрд. за компаниите за чипове


Досегашните ограничения обаче се прилагаха само за чиповете - не и за инструментите за създаването им. Във Вашингтон опасението е, че ако разполага с тях, Китай ще е способен просто да произвежда всичко, което не може да си купи от САЩ или други държави.


Азиатският гигант инвестира много в собственото производство на чипове, но фабриките му все още се разчитат силно на произведено в чужбина оборудване. Най-голямата от тях, SMIC (чиповете ѝ се използват в продукти за автомобилния сектор, устройства за интернет на нещата и някои смартфони) бе санкционирана от САЩ през 2020 г.


Защо са важни Нидерландия и Япония


Две големи компании в производството, ASML и Tokyo Electron, се намират съответно в Нидерландия и Япония. Нидерландия е водеща в създаването на машини, които използват технологията екстремна ултравиолетова литография за производство на чипове; износът на тези устройства за Китай е забранен. Преди дни обаче "Ню Йорк таймс" писа, че САЩ насърчават нидерландското правителство да забрани и износа на машини с друга, не толкова развита технология, наречена дълбока ултравиолетова литография.


Без Нидерландия и Япония американските ограничения са трудно приложими, а и важна задача за САЩ е да гарантира, че нишата при изтеглянето на техните производители няма да бъде заета от конкуренти. "


След американските санкции срещу SMIC прекъсна и износът на ASML към нея, но сега той няма да е възможен и за водещи китайски компании, които опитват да се конкурират с лидерите от Тайван, Южна Корея и САЩ, да се окажат без достъп до това оборудване.


"Китай не го е грижа за чиповете ни": тайвански технологичен гуру нарече войната неизбежна
"Китай не го е грижа за чиповете ни": тайвански технологичен гуру нарече войната неизбежна

В имейл на министерството на Грейвс се посочва като "приоритет" координацията със съюзниците на контрола върху износа на технологии, тъй като "многостранният" подход е по-ефикасен от "едностранния". В събота "Ню Йорк таймс" отбеляза, че е трите правителства не са обявявали официално споразумението, защото въпросът е деликатен. Възможно е да се наложи двете страни да променят и законодателството си, за да влязат подобни санкции в сила.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK