Като "игла в купа сено": изгубена радиоактивна капсула в Австралия бе открита

Като "игла в купа сено": изгубена радиоактивна капсула в Австралия бе открита

© AAP Image/Department Of Fire And Emergency Services/Handout via REUTERSАвстралийските власти днес откриха изгубена в обширната вътрешност на континента радиоактивна капсула след продължила почти седмица операция по издирване, обхванала отсечка от магистрала с дължина 1400 километра, предадоха "Ройтерс" и БТА, като се позоваха на служител от спешните служби.


Капсулата е била открита, когато превозно средство, движещо се със 70 км/ч, оборудвано със специализирана апаратура за откриване, е уловило радиацията, според служители от щата Западна Австралия. След това екипът използвал преносимо оборудване, за да намери капсулата, която била на около 2 метра от пътя.


Военните извършват проверка на състоянието на капсулата и тя ще бъде транспортирана до обезопасен обект в град Пърт утре, каза на пресконференция министър Стийв Доусън, който отговаря за спешните служби.
"Като се има предвид размерът на района за издирване, намирането на този обект беше грандиозно предизвикателство, екипите съвсем буквално откриха иглата в купа сено", изтъкна Доусън.


Радиоактивната капсула е част от уред, използван за измерване на плътността на суровината в желязна руда в мина на компанията "Рио Тинто" в Гудай-Дари.


Служители от отдела за реагиране при извънредни ситуации на Западна Австралия и от сферата на отбраната, както и радиационни специалисти, претърсваха отсечката от магистралата за малката капсула, изгубена по време на превоз преди повече от две седмици.


Служители заявиха, че е малко вероятно районът да е бил замърсен.


Сребърната капсула с диаметър 6 мм и дължина 8 мм съдържа цезий-137, който излъчва радиация. Властите препоръчаха на хората да останат поне на пет метра от капсулата, ако се натъкнат на нея, тъй като по-близкия досег до нея може да причини радиационни изгаряния или лъчева болест.


Главният здравен директор на Западна Австралия Андрю Робъртсън каза, че капсулата е открита в отдалечен район, далеч от каквато и да е общност и е малко вероятно някой да е бил изложен на радиация. Той обясни, че ще има разследване.


Максималното наказание за неспазване на безопасността при работа с радиоактивни вещества е 1000 австралийски долара и 50 австралийски долара на ден, докато нарушението продължава, въпреки че властите на щата заявиха в сряда, че обмислят промяна в законите, за да могат да се налагат по-големи санкции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK