Австралия се отказа от крал Чарлз на нова банкнота

Австралия се отказа от крал Чарлз на нова банкнота

© ReutersАвстралия ще замени портрета на кралица Елизабет Втора на банкнотата си от 5 австралийски долара с нов дизайн, който да отрази и почете историята на коренните народи, вместо да я смени с новия британски монарх Чарлз Трети.


Това съобщи централната банка на страната.


В публикацията се казва, че правителството подкрепя промяната в момент, когато смъртта на кралица Елизабет Втора миналата година възобнови дебата в Австралия за бъдещето на страната като конституционна монархия със същия държавен глава като Обединеното кралство.
На референдум през 1999 г. гласоподавателите избират да запазят британския монарх като държавен глава. Над 20 години по-късно лявоцентристкото правителство на републиканеца Антъни Албанезе изключва за момента подновяване на дебата, но настоява за друго допитване, свързано с идентичността на страната - признаване на коренните народи в конституцията и задължение за консултации с тях за решения, които засягат живота им.


Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми
Какъв крал ще бъде Чарлз Трети и кои са първите му проблеми


След смъртта на Елизабет властите в Австралия предупредиха, че предстои да се уточни дали на нейно място на банкнотата от 5 долара ще се появи крал Чарлз - най-малкото защото решението тя да се появи навремето е свързано с личността, а не със статута ѝ. Монетите, обратно, трябва да носят изображението на Чарлз според сегашните разпоредби.


Дизайнът на новата банкнота ще бъде обсъден с коренните народи, а до отпечатването ѝ ще минат няколко години.


Годината, която разтърси британското кралско семейство
Годината, която разтърси британското кралско семейство

През 2021 г. Австралия официално промени химна си, за да премахне определението "млада и свободна" на фона на призивите да се признае, че местното население е най-старата цивилизация в света.


Крал Чарлз е държавен глава (макар и до голяма степен церемониален) на Австралия, Нова Зеландия и 12 други държави от Британската общност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK