"Икономист": Демокрацията в България е с най-лошия резултат от 16 години насам

"Икономист" подрежда 167 държави в четири категории: развити демокрации, демокрации с несъвършенства, хибридни режими и автократични режими

© EIU

"Икономист" подрежда 167 държави в четири категории: развити демокрации, демокрации с несъвършенства, хибридни режими и автократични режимиОценката за състоянието на демокрацията в България се влошава за 2022 г. Страната слиза с четири места надолу в световната класация. Това е най-слабият резултат за България от 2006 г. насам.


Това се съдържа в годишната класация за демокрацията по света на "Икономист интелиджънс юнит" - основаното през 1946 г. поделение за икономически и политически анализи на издателите на списание "Икономист".


В нея на България е отредено 57-о място от 167 държави и територии. Тя остава в категорията на "несъвършените демокрации", която е събрала най-голям дял от населението в света - 37.3% от, или почти толкова, колкото са и авторитарните режими (36.9%). Само 8% от световното население живее в истинска демокрация - 24 държави, които са 14.4% от всички.
Хърватия е другата страна в Източна Европа с влошаване на резултата, но при нея слизането в списъка е с 3 пункта, докато България отчита най-голямо понижение.


След като през последните години авторите на класацията предупреждаваха, че демокрацията в България е спряла да се развива и е в стагнация повече от десетилетие, сега те показват, че най-добрият резултат (7.14 единици по индекса) е бил през 2015 г.При сравнението с Румъния ясно личи ролята на политическата стабилност:

"Резултатът на индекса на Румъния почти не се подобрява (+0.02), докато този на България се понижава (-0.11) за трета поредна година. Резултатите за граждански свободи и на двете страни се подобряват, но и двете отбелязват спад в оценката за политическо участие. Изборната активност в България намалява от няколко години; на предсрочните избори през 2022 г. - четвъртите за две години - тя спадна под 40%. Докато политическата криза в България се задълбочи и стана продължителна, умората от политиката се увеличи, а избирателите се отчуждават още повече от политическите процеси. Ангажираността на гражданите с политиката също е намаляла в Румъния, но според Евробарометър доверието в политическите партии там се е повишило. Коалиционното правителство, което дойде на власт през ноември 2021 г., управлява с относителна стабилност през 2022 г."


Не е вярно, че Югоизточна Европа е място, където нещата се подобряват твърде бавно - EIUса поставили три държави от района сред световния Топ 10 на постигналите най-значителна положителна промяна спрямо 2021 г. Това са Черна гора, Гърция и Албания.


Много избори, незадоволително управление


Тази година България с показател на индекса от 6.53 единици (от 10 максимални) е поставена след Унгария (без промяна в позицията спрямо 2021 г.) и преди Намибия. От европейските държави по-ниско са Хърватия (59-о място), Черна гора и Румъния (61), Албания (64), Сърбия (68) (Молдова (69), Северна Македония 62), а съседна Турция е на място 103.

  • От петте категории, оформящи сборната оценка, България се представя най-добре при "Изборен процес и плурализъм" (9.17 единици). С абсолютно същия резултат са страни като Полша, Хърватия, Румъния, а малко по-добре (9.58) са Словения, Чехия, Словакия и трите балтийски републики.
  • Но на България е дадена от ниските оценки (4.38) за "Политическа култура" - толкова, колкото и на Беларус, Молдова и Таджикистан, но все пак по-добре от Румъния (3.75).
  • С 6.11 единици за "Политическо участие" на населението България е в компанията на Северна Македония, Литва, Латвия и Хърватия. Страни като Украйна, Чехия, Молдова и Черна гора са с най-високия регионален показател (7.22).
  • За "Граждански свободи" България получава 7.65 единици, което е отчетливо по-ниско от демокрациите в Чехия (9.12), балтийските републики (8.82), Словакия и Словения (8.53) и почти наравно със Северна Македония (7.35).
  • По "Функциониране на правителството" България е с най-ниския регионален показател (5.36) сред новите страни в ЕС.

Русия не само отдавна се отдалечава от демокрацията, но вече има "много от характеристиките на диктатура", казват авторите

© Reuters

Русия не само отдавна се отдалечава от демокрацията, но вече има "много от характеристиките на диктатура", казват авторите


Година на разочарование


"От глобална гледна точка 2022 г. беше разочароваща за демокрацията, предвид очакванията, че може да има възстановяване на общия резултат на индекса, тъй като свързаните с пандемията забрани бяха премахнати през годината. Вместо това средният глобален резултат стагнира и остава доста под средния показател преди пандемията", се казва още в доклада.


"Правителствата по света премахнаха през 2022 г. много ограничения, свързани с пандемията, което доведе до подобрения на няколко показателя в много страни, така че е поразително, че няма възстановяване на общия резултат на индекса. (...) Като цяло, положителните и отрицателните промени в резултата в световен мащаб се компенсират взаимно, което води до по същество непроменен глобален среден резултат през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Въпреки това в контекста на отмяната на предизвиканите от пандемията ограничения върху индивидуалните права през 2022 г. стагнацията в глобалният резултат е разочарование."


Русия регистрира най-големия спад през 2022 г. "Нейната инвазия в Украйна беше придружена от тотални репресии и цензура вкъщи. Русия от дълго време се движи по траектория, отдалечаваща я от демокрацията и сега придобива много от характеристиките на диктатура."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK