Турция извика за обяснения посланици след палежите на Корана

Брониран полицейски автомобил е паркиран пред германското консулство в центъра на Истанбул, което беше затворено поради съображения за сигурност

© Reuters

Брониран полицейски автомобил е паркиран пред германското консулство в центъра на Истанбул, което беше затворено поради съображения за сигурностТурция привика посланици на девет държави в четвъртък, за да поиска обяснение, след като деветте временно затвориха консулствата си и издадоха предупреждения към своите граждани за повишен риск за тяхната сигурност след инциденти с изгаряне на Корана в Европа.


Крайнодесни активисти изгориха свещената книга на мюсюлманите в Швеция, Дания и Нидерландия миналата седмица, което стана повод Анкара да спре преговорите си с Швеция и Финландия, които искат да влязат в НАТО и се нуждаят от ратификация от Турция.


В четвъртък норвежката полиция отмени протест пред турското посолство в Осло на група, която също е планирала изгаряне на Корана.
"Изгарянето на Корана остава законен начин за изразяване на политически възгледи в Норвегия. Но това събитие не може да бъде извършено от съображения за сигурност", се казва в изявление на полицията в Осло, часове, след като норвежкият посланик беше извикан в турското външно министерство.


Няколко държави, сред които Франция, Германия, Италия и Съединените щати, предупредиха своите граждани за повишен риск от атаки в Турция, особено срещу дипломатически мисии и немюсюлмански места за поклонение. Германия, Франция и Нидерландия бяха сред страните, които временно затвориха дипломатически представителства в Турция от съображения за сигурност тази седмица.


Няколко държави призоваха гражданите си в Турция към бдителност след изгарянето на Корана
Няколко държави призоваха гражданите си в Турция към бдителност след изгарянето на Корана

Анкара, от своя страна, предупреди своите граждани през уикенда за "възможни ислямофобски, ксенофобски и расистки атаки" в Съединените щати и Европа.


Източник от турското външно министерство каза, че в четвъртък са били привикани посланици от девет държави, без да ги посочи. Ройтерс уточнява, че сред извиканите посланици са представителите на Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.


Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу каза, че временните затваряния на консулства на някои западни държави поради опасения за сигурността имат за цел да започнат психологическа война срещу Турция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK