Колумбийски съдия използва ChatGPT в дело за дете с аутизъм

Колумбийски съдия използва ChatGPT в дело за дете с аутизъм

© Скрийншот, www.openai.comСъдия в Богота породи спорове в Колумбия, след като потвърди, че е използвал чатбота ChatGPT, за да вземе решение дали всички разходи за лечението на дете с аутизъм да бъдат покрити от здравното му осигуряване.


Хуан Мунаел Падия в град Картахена е отсъдил на 31 януари, че отговорът е "да", тъй като родителите не могат да си позволят. Съдията настоява, че се е позовал и на прецеденти, но не решението, а използването на нашумелия чатбот - описано в документите по делото - предизвика спорове в страната.


Зададеният въпрос, с уточнения, свързани с колумбийската съдебна система, е: "Освободен ли е непълнолетен с аутизъм от това да плаща за лечението си?" Отговорът: "Да, точно така. Според регулациите в Колумбия непълнолетни, диагностицирани с аутизъм, са освободени от такси за терапията си." Общо четири поредици въпрос и отговор, подобни като формулировка, са записани в документацията.


"В крак с еволюцията на технологиите"
Макар и подложен на критики, той твърди, че колумбийската система, раздута и тромава във вземането на решения, може да стане по-ефикасна. Освен това решението не е на чатбота. "Присъдата я отсъдих аз, ChatGPT подкрепи аргументацията", каза той пред Blu Radio.


Добави, че макар да не вярва в замяната на съдии с ChatGPT, този и други инструменти могат да улеснят изготвянето на съдебни текстове. Освен това, задавайки въпрос, човек не спира да е мислещо същество и не губи способността си да реши сам, след като чуе отговора, нито става "мързелив": "Решението продължава да е автономно и собствено."


Създателят на ChatGPT предложи начин да се разпознава текст на изкуствен интелект
Създателят на ChatGPT предложи начин да се разпознава текст на изкуствен интелект


"Ние, съдиите, се нуждаем от това да сме в крак с еволюцията на правосъдието и технологиите. От началото на пандемията в Колумбия започнахме да прилагаме технологии в правосъдието и това дава огромни възможности. Днес може да е ChatGPT, но по-нататък може да изникнат други инструменти, на които да се опират. Това ни помага да произнасяме много разбираеми присъди, добре редактирани и т.н."


Какво "мисли" ChatGPT


Съдии, преподаватели по право и публични личности в Колумбия изразиха тревогата си от риска решенията на съдебната система да се опират на тази технология; според един от коментаторите, университетски преподавател, се създава риск за човешките права.


Според съдия Падия обаче негови колеги и приятели са приветствали решението му.


Ботът ChatGPT вече променя света, а хората му помагат
Ботът ChatGPT вече променя света, а хората му помагат


"Съдиите не бива да използват ChatGPT, когато отсъждат по правни дела... Той не замества знанието, експертизата и преценката на човешките същества", казва ботът за "Гардиън". Отговорът му за "Дневник" бе по-предпазлив: модели като ChatGPT "не са способни да правят същата преценка като съдия човек (...) използването на ChatGPT или каквато и да било друга система с изкуствен интелект в съдебния процес трябва да се подложи на сериозна оценка и наблюдение, за да се гарантира, че се използва отговорно и етично и не подкопава принципите на правосъдието".

Дебатът се разгоря в момент, когато ChatGPT регистрира 100 млн. активни потребители през януари - най-бързо разрасналото базата си приложение в историята според компанията за данни Similarweb. През януари ботът е използван от средно 13 млн. уникални потребители - двойно повече, отколкото през декември (той се появи в края на ноември). За сравнение - на китайското приложение TikTok му трябваха девет месеца, за да достигне 100 млн. потребители, на "Инстаграм" - две години и половина. "Майкрософт", основният инвеститор в разработчика OpenAI, може да обнови търсачката си "Бинг" с инструмент на базата на ChatGPT.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK