Испански съд разреши на мъж да ходи гол

Алехандро Коломар смята, че да се разхождаш гол е проява на идеологическа свобода

© Reuters

Алехандро Коломар смята, че да се разхождаш гол е проява на идеологическа свободаИспански върховен съд се произнесе в полза на мъж, който беше глобен, защото се разхождал гол по улиците на град в района на Валенсия и по-късно се опита да присъства на съдебно заседание гол.


Съдът отмени решение на по-ниoша инстанция и анулира глобите на 29-годишния Алехандро Коломар, наложени му за това, че е бил гол по улиците на Алдая, съобщава Ройтерс.


Съдът обаче призна "правен вакуум" в испанското законодателство по отношение на публичната голота.
Коломар беше заснет да пристига в съда само с туристически обувки, преди да му бъде наредено да облече повече дрехи, за да бъде допуснат в сградата. По време на процеса той заяви, че глобите нарушават правото му на идеологическа свобода.


Той разказва пред Ройтерс, че е започнал да се съблича публично през 2020 г. и е получил повече подкрепа, отколкото обиди, когато се разхожда гол, въпреки че веднъж е бил заплашен с нож.


"Глобата няма никакъв смисъл. Те ме обвиниха в неприличен ексхибиционизъм. Според речника това предполага сексуално намерение и (това) няма нищо общо с това, което правех", разказа мъжът


Публичната голота е законна в Испания от 1988 г. Всеки може да се разхожда гол по улицата, без да бъде арестуван, но някои региони като Валядолид и Барселона въведоха свои собствени закони за регулиране на нудизма, особено далеч от плажа. Съдът отбеляза, че Алдая няма закон, забраняващ нудизма.


Прокуратурата отмени постановлението за сексуалността
Прокуратурата отмени постановлението за сексуалността

Съдът във Валенсия постанови, че Коломар се е "ограничил да остане или да се движи гол по различно време на две различни улици на Алдая" и поведението му не предполага "промяна на сигурността, спокойствието или обществения ред на гражданите".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK