Географията е съдба – защо има толкова земетресения в Турция

Географията е съдба – защо има толкова земетресения в Турция

© WikimediaПопулярната поговорка в Турция "coğrafya kaderdir" се превежда като "географията е съдба". Тя описва идеално предразположеността на страната към земетресения - близо 22 хиляди годишно според националния сеизмологичен институт.


Твърди се, че около 98 процента от територията на Турция е предразположена към земетресения, докато около една трета от страната е изложена на висок риск, включително районите около големите градове Истанбул и Измир и Източен Анадол.


Защо е така?
По-голямата част от Турция е разположена върху Анадолската тектонска плоча, която се намира между други две големи - Евразийската и Африканската, и една второстепенна, Арабската. Тъй като по-големите Африканска и Арабска плочи се изместват, Турция е буквално притисната, докато Евразийската плоча възпрепятства всяко движение на север. Така Турция се намира между няколко разлома.


Експерти според репортаж на ABC News обясняват, че разломът в Северен Анадол е почти като разпъната до скъсване закопчана риза. Когато едно "копче" изскочи, това прехвърля напрежението върху следващото, което увеличава вероятността и то "да изхвърчи".


В същото време линията на Източния Анадолски разлом се простира на около 650 километра от планините на Източна Турция до Средиземно море, откъдето завива на юг и среща северния край на Голямата пукнатина, разделяща Африканската и Арабската плоча.

Почти всички земетресения са причинени от движението на тектоничните плочи. Тези масивни парчета от най-външната обвивка на Земята непрекъснато се трият едно в друго. Понякога поради триенето две плочи могат да се "заклещят". Когато тези плочи най-накрая се "отлепят" поради натрупването на налягане, те освобождават огромно количество енергия, което изпитваме под формата на земетресения. В резултат на това повечето земетресения обикновено се случват по линиите на разлома, краищата на тектоничните плочи.


Северноанадолската разломна линия се намира в северната част на страната и върви от запад на изток, докато Източноанадолската разломна линия се намира в останалата част от югоизточния регион на страната, покрай която се случи земетресението в понеделник.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK