Земетресението трупа още страдание в опустошената от войната Сирия

Разрушения от труса в град Алепо в Сирия

© Reuters

Разрушения от труса в град Алепо в СирияПлачещи деца, разрушени сгради и болници, пълни с тела - опустошителното земетресение в понеделник изглеждаше болезнено познато за сирийските семейства и спасителите, изтощени от близо 12 години бомбардировки и разселване.


Земетресението с магнитуд 7.8 от понеделник накара хората да се втурнат по улиците в северната част на страната, където въздушните удари и обстрелите вече травматизираха населението и отслабиха основите на много сгради.
"Дневник" следи събитията на живо след бедствието в двете страни - вижте тук.


В контролирания от бунтовниците град Джандарис в провинция Алепо могила от бетон, стоманени пръти и вързопи дрехи днес се издигаше там, където доскоро е имало многоетажна сграда. "Имаше 12 семейства там. Нито едно не излезе. Нито едно", каза слаб млад мъж с широко отворени от шок очи и превързана ръка.


От Китай до Суматра: Къде станаха най-силните трусове през последните 20 години
От Китай до Суматра: Къде станаха най-силните трусове през последните 20 години
"Сами изтегляхме хората в три през нощта", каза той, а дъхът му се виждаше в студения зимен въздух, докато говореше.


Земетресението трупа още страдание в опустошената от войната Сирия

© Reuters


Млади мъже ровят през отломки и разбиват с чукове бетонни плочи, за да търсят оцелели. Резервоари за вода и слънчеви панели са излетели от покривите и се търкалят по влажната земя.


Белите каски, спасителна служба, основана в територия, контролирана от бунтовниците, за да лекува хора, ранени при бомбардировки, казаха, че най-малко 147 души са били убити в контролираната от опозицията Северозападна Сирия. На територията под контрола на правителството официални лица определят броя на загиналите на повече от 300 с над 1000 ранени.


В Турция президентът Тайип Ердоган каза, че повече от 900 души са убити и повече от 5000 са ранени.


Земетресението трупа още страдание в опустошената от войната Сирия

© Reuters


"Ние сме в надпревара с времето, за да спасим живота на тези под развалините. Дори ако екипите ни са изтощени, нямаме време за почивка", каза ръководителят на Белите каски Раед ал Салех по телефона за "Ройтерс".


Според него въздушните удари през годините са оставили сградите структурно крехки, така че те "незабавно са се срутили", което в крайна сметка е довело до повече смъртни случаи.

Милиони хора в Северозападна Сирия са останали уязвими от конфликта според ООН. Световната организация смята, че 2.9 милиона души в региона са били разселени, а 1.8 милиона живеят в лагери.


Спасителните екипи са работили години наред, спасявайки хора от обстрел и въздушни нападения от сирийското правителство или руските сили, които често бомбардират едно и също място многократно.


"Поне сега никой няма да ни бомбардира, докато работим", каза Салех.Но студеното зимно време добави още едно предизвикателство за спасителите, които казаха, че семействата са били изложени на почти минусови температури и проливни дъждове.


В провинция Идлиб земетресението повреди скромните структури, изградени в лагери за разселване, приемащи сирийци, избягали от войната през годините, каза Ахмад ал Шейх, жител на близкия граничен град.


На запад главната болница в контролирания от бунтовниците град Африн гъмжеше от ранени жители, гърчещи се по земята, и жени, които се мъчеха да се свържат с близките си по телефона, тъй като линиите бяха прекъснати.


Земетресението трупа още страдание в опустошената от войната Сирия

© Reuters


Медиците затваряха черни чували за трупове върху окървавен под, докато малки деца крещяха на заден план.


"Сирените на линейки се чуват навсякъде. Хората са шокирани", каза жителят на Африн Ибрахим Обейд. "Ситуацията е толкова трагична. Има толкова много страх, а ние все още усещаме трусовете."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK