Косово "прие" предложението на ЕС за нормализация със Сърбия

Косовският премиер Албин Курти по време на разговора с европейския пратеник за Западните Балкани Мирослав Лайчак

© Twitter @albinkurti

Косовският премиер Албин Курти по време на разговора с европейския пратеник за Западните Балкани Мирослав ЛайчакКосовският премиер Албин Курти изненадващо обяви, че страната му "приема" френско-германското (прието в Брюксел като европейско) предложение за нормализация на отношенията със Сърбия.


От думите му след среща със специалния пратеник на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак обаче следва, че ключови въпроси далеч не са разрешени.


В "Туитър" Курти написа след разговорите с Лайчак, че "приема предложението" и го смята за "добра основа за по-нататъшни дискусии и солидна платформа, за да се придвижим напред". В следващата публикация в социалната мрежа обаче се говори за нуждата "определени въпроси за международните гаранции, механизмите за прилагане и времевата рамка" да се уточнят в предстоящите "брюкселски преговори".


"Да искаш кафе без чаша"
Лайчак, който уточни, че е за десети път в Косово от септември насам, посети многократно Белград и Прищина в последно време в търсене на решение. И тази вечер, след разговора с Курти, Лайчак отива в сръбската столица.Междувременно сръбският външен министър Ивица Дачич обсъди предложението във Вашингтон, след като бе в Анкара.


Там той и (няколко дни по-късно) Курти се срещнаха с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е в добри отношения и с двете страни. В сръбския парламент пък държавният глава Александър Вучич обясни, че неприемането на споразумението ще донесе международна изолация на Белград.


Двете държави обаче, изглежда, са на етап "основа на разговор", а не на крачка от конкретно споразумение, и различията им показват това. Основно искане на Европейския съюз и Съединените щати - както и на Сърбия - е Косово да се съгласи да създаде Асоциацията на сръбските общини, автономна структура на етническите сърби в Косово, която Прищина се ангажира през 2013 г. да създаде, но която бе обявена за противоконституционна две години по-късно.


В Турция Курти заяви пред TRT, че Асоциацията би създала "втора Република Сръбска" в Косово - територия под влияние на Белград. Според него преди този разговор Белград и Прищина трябва взаимно да се признаят. "Да искаш Асоциацията на сръбските общини през признаване, е като да искаш кафе без чаша", каза. "Чашата е държавата ни."Какво е "френско-германското предложение"


"Френско-германското предложение" не споменава Асоциацията - в него тя е едно от всички 33 споразумения, записани като последна точка и договорени в Брюксел за последното десетилетие.


Редом с него - според думите на Вучич пред парламента и медийни публикации на запознати с него журналисти - в документа от 11 точки:

  • в документа не се споменава изрично признаване на Косово, не се говори и за членство в ООН;
  • всяка от двете страни биха отворили дипломатически мисии в столицата на другата;
  • Сърбия трябва да не блокира присъединяването на Косово към международни организации;
  • двете страни трябва да се ангажират с всички досегашни споразумения, сключени в Брюксел.

Курти настоя пред TRT, че е несправедливо само Асоциацията да се обсъжда изрично, след като е едно от 33-те споменати споразумения. Въпреки това той заяви преди срещата с Лайчак, че ще се обсъдят условията на Прищина, при които Асоциацията може да се създаде.
"Червена линия" на Прищина е Асоциацията да не се създава на моноетнически принцип, но не е известно как тя може да бъде спазена, предвид че в споразумението от Брюксел - и в представите на Сърбия - е точно такава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK