Американците не са особено ентусиазирани за реванш между Байдън и Тръмп

Джо Байдън

© Reuters

Джо БайдънПрезидентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп може и да са събрали рекорден брой гласове през 2020 г., но на този ранен етап преди изборите през 2024 г. американците не показват особен ентусиазъм за реванш между двамата добре известни, но непопулярни лидери, според анкета на "Вашингтон пост" и ABC News.


Нито Байдън, нито Тръмп предизвикват особено вълнение в собствените си партии и като цяло повечето американци казват, че биха били недоволни или ядосани, ако някой от тях спечели изборите.

Байдън, който каза, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране, в момента няма опозиция за номинацията на демократите. Тръмп вероятно ще се сблъска с поне няколко съперници в опита си да ръководи партията за трети поред избори.

Сред демократите и подкрепящите демократите независими проучването установява, че 58 процента биха предпочели някой друг, а не Байдън, за свой кандидат през 2024 г. - почти двойно повече от 31 процента, които подкрепят Байдън.


Сред републиканците и предпочитащите републиканците независими 49% искат някой различен от Тръмп за кандидат в сравнение с 44%, които предпочитат бившия президент.
Повече от шестима от 10 американци (62 процента) казват, че биха били "недоволни" или "ядосани", ако Байдън бъде преизбран през 2024 г., докато 56 процента твърдят същото за перспективата Тръмп да се върне в Белия дом за втори път.


Доналд Тръмп

© Reuters

Доналд Тръмп


Малко повече от една трета (36 процента) биха били "ентусиазирани" или "доволни, но не и ентусиазирани", ако Байдън бъде преизбран, докато 43 процента заявяват същото за евентуална победа на Тръмп през 2024 г.


Негативните настроения са забележими. Повече от една трета (36 процента) заявяват, че биха се ядосали, ако Тръмп спечели, докато 30 процента казват това за победа на Байдън. По-малко от двама на всеки десет биха се почувствали ентусиазирани от евентуална победа на Тръмп (17 процента), а само 7 процента - от победа на Байдън.

В хипотетичен двубой между Байдън и Тръмп 48 процента от регистрираните гласоподаватели днес отбелязват, че биха предпочели Тръмп срещу 45 процента, които подкрепят Байдън. Около 9 от 10 демократи подкрепят Байдън и приблизително същият дял от републиканците стоят зад Тръмп. Сред независимите 50 процента поддържат Тръмп, а 41 процента - Байдън.

Един забележителен аспект на констатациите в проучването е степента, в която нито междинните избори, на които републиканците не оправдаха очакванията и Байдън постигна най-добрите за новоизбран президент резултати от десетилетия насам, нито продължаващите разследвания за секретни документи са допринесли особено за цялостна промяна във възприятията за двамата сред обществото.


Тръмп ще се сблъска с конкуренция за номинацията на републиканците, като все повече партийни служители и стратези смятат, че е време да се погледне към бъдещето с ново ръководство. Но анкетата не показва значителни щети върху имиджа му сред широката общественост.


При Байдън успехите на демократите на междинните избори не доведоха до по-голяма обществена подкрепа за неговото ръководство. Резултатите потушиха разговорите за възможни предизвикателства пред номинацията му, но не подобриха цялостния му имидж.

Докато Байдън се готви да произнесе речта си за състоянието на съюза, позицията му пред американския народ е много подобна на тази в навечерието на междинните избори. Като цяло 42 процента одобряват неговото управление като президент, докато 53 процента не го одобряват, включително 42 процента, които силно не го одобряват.

По същия начин оценките за него, свързани с икономиката, са почти идентични с тези в началото на ноември - 37 процента одобрение и 58 процента неодобрение. Приблизително същият процент (38 процента) казват, че одобряват начина, по който той се справя със ситуацията, свързана с Русия и Украйна, а 48 процента не го одобряват.


Що се отнася до ситуацията на границата между САЩ и Мексико, където миналата година имаше огромен приток на мигранти, днес обществеността е по-негативно настроена към Байдън, отколкото миналата година. Новото проучване показва, че 28 процента одобряват начина, по който Байдън се справя със ситуацията, докато 59 процента - не. През юни 33% даваха положителна оценка, а 51% - отрицателна.


Байдън и Тръмп са разследвани от специални прокурори за притежание на секретни документи след напускане на поста - в случая на Байдън след напускане на вицепрезидентския пост.

Американците виждат двата случая по различен начин. Около половината (48 процента) заявяват, че Байдън е действал неправилно, но не умишлено, докато 27 процента са на мнение, че е действал умишлено и незаконно, а 16 процента казват, че не е направил нищо нередно.

За сравнение - 45 процента смятат, че Тръмп е действал умишлено и незаконно по начина, по който се е държал, докато 29 процента казват, че е действал погрешно, но не умишлено, а 20 процента са на мнение, че не е направил нищо лошо.


Демократите виждат по-голяма разлика между двата случая, като според 79 процента Тръмп е направил нещо незаконно, но само 5 процента мислят същото за Байдън. Сред републиканците 49 процента казват, че Байдън е действал незаконно, а 16 процента мислят така за Тръмп.


Тръмп се кандидатира за Белия дом, докато партията му ближе рани от изборите
Тръмп се кандидатира за Белия дом, докато партията му ближе рани от изборите


И Тръмп, и Байдън получават хладна подкрепа в собствените си партии. Една трета от републиканците и независимите, предпочитащи републиканците (33 процента), биха били "ентусиазирани", ако Тръмп спечели още един мандат като президент; докато още по-малко (16 процента) от демократите казват, че се чувстват ентусиазирани за втори мандат на Байдън.


В Републиканската партия Тръмп има най-слаби позиции сред хората с по-високи доходи и тези с висше образование, като две трети от всяка група искат партията да номинира някой друг, а не него. Повечето "много консервативни" републиканци предпочитат Тръмп, докато мнозинството от "донякъде консервативни" и умерени или либерални републиканци искат някой друг.


Байдън е най-слаб сред демократите и подкрепящите демократите независимите под 40 години, 69 процента от които казват, че партията трябва да номинира някой друг. Чернокожите предпочитат Байдън да бъде номиниран (47 процента) пред някой друг (41 процента), докато 64 процента от белите демократи предпочитат друг.


И Тръмп, и Байдън предизвикват гняв от противниковата страна. Около шестима от 10 републиканци и предпочитащи републиканците казват, че биха били "ядосани", ако Байдън бъде преизбран, докато седем от 10 ориентирани към демократите биха се ядосали, ако Тръмп спечели.

Проучването е проведено от 27 януари до 1 февруари сред произволна национална извадка от 1003 възрастни в САЩ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK