Производството на пластмасови изделия за еднократна употреба расте въпреки обещанията

Производството на пластмасови изделия за еднократна употреба расте въпреки обещанията

© Цветелина Белутова, КапиталПроизводството на силно замърсяващите околната среда пластмасови изделия за еднократна употреба се е увеличило в периода 2019 - 2021 г. въпреки по-строгите регулации, а производителите за направили "много малко", за да решат проблема и да увеличат преработката им, се посочва в ново проучване, цитирано от "Ройтерс" и БТА.


Пластмасата за еднократна употреба е сред най-големите заплахи за околната среда, като тонове отиват ежегодно на сметищата или направо в океаните, а производството ѝ изпраща в атмосферата огромни количества парникови газове.


Рециклирани бутилки и компостирани етикети: Брюксел ограничава още еднократните опаковки
Рециклирани бутилки и компостирани етикети: Брюксел ограничава още еднократните опаковки


И макар и ръстът на производството ѝ да се забави, обемите, добивани пряко от изкопаеми горива, са далеч от така желания пик, а употребата на рециклирана пластмаса си остава "маргинална дейност", се посочва в т.нар. Индекс на производителите на пластмасови отпадъци на австралийската фондация "Миндъру".
"Нека не се заблуждаваме, кризата с пластмасовите отпадъци ще става все по-тежка, докато не видим абсолютно намаляване на годишна база на производството и потреблението на еднократни пластмасови изделия, добити пряко от изкопаеми горива", се посочва в доклада.

Най-големият производител на такива полимери според проучването е американската компания "Ексън Мобил" (Exxon Mobil), следвана от китайската "Синопек" (Sinopec).

"Синопек" води и в изграждането на нови производствени мощности в периода 2019 - 2027 г. с добавен капацитет 5 милиона тона. За същия период новият капацитет на "Ексън Мобил" възлиза на 4 милиона тона. И двете компании не са намерени за коментар.


През последните 15 години Китай води растежа на производството и потреблението на пластмаси. Въпреки забраните, наложени върху някои еднократни пластмасови изделия, азиатската страна е "отговорна" за половината от 15-те милиона тона нов капацитет, пуснат в действие през периода 2019 - 2021 г.


Около 137 милиона тона пластмасови продукти за еднократна употреба са били произведени от изкопаеми горива през 2021 г. и се очаква производството да нарасне с още 17 милиона тона до 2027 г., казаха изследователите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK