Защо е толкова трудно да се предсказват земетресения

Защо е толкова трудно да се предсказват земетресения

© audiovisual.ec.europaУжасът от почти мигновеното разрушение, който преживяват сега Турция и Сирия, повдига отново въпроса защо никой не е знаел, че земетресението идва.


"Дневник" следи за втори ден на живо събитията след труса, подробности - тук.


Отговорът е труден. Способността да се предскаже къде и кога ще се случи земетресение е убягвала на човечеството от векове. За учените предизвикателството е голямо и защото земетресенията предизвикват почти половината от всички смъртни случаи от природни бедствия за последните почти две десетилетия според Световната здравна организация.


Защо бедствието в Турция е толкова голямо и колко може да достигнат жертвите
Защо бедствието в Турция е толкова голямо и колко може да достигнат жертвите
"Вашингтон пост" припомня, че според мнозина геолози е почти невъзможно да се предвиди точно кога ще има земетресение поради изключителната сложност на анализа на цялата кора на планетата. Други казват, че за спасяването на живот могат да помогнат набор от нови технологии - включително изкуствен интелект за по-бързи и по-точни прогнози и смартфони, които могат незабавно да изпращат сигнали и да предупреждават хората да се прикрият.

През 80-те години на миналия век учените по земетресенията казаха, че сегмент от разлома Сан Андреас в Калифорния е закъснял с предизвикването на земетресение и анализираха множество исторически данни, за да го предскажат. Те решиха, че земетресение ще удари до 1993 г., но това не се случи до 2004 г. - когато то премина през централна Калифорния без предупреждение.


Но бъдещето, в което технологиите по-прецизно предвиждат местоположението, времето и силата на земетресението, изглежда, е на много години от нас, неточните оценки могат да причинят повече вреда, отколкото полза.


Ето основните проблеми, посочени в публикацията:

  • движенията на плочите, които са в основата на земетресенията, се случват бавно, а разкъсванията между тях - внезапно, и в момента науката изобщо не е в състояние да ги прогнозира
  • за избягване на грешни предположения геолозите са започнали да се съсредоточават върху зони на риска с вероятността от земетресение, вместо да се опитват да прогнозират конкретно събитие
  • през последния половин век учените се опитаха да предскажат земетресения с помощта на няколко метода, включително сигнали като поведение на животните, емисии на радон и електромагнитни сигнали, и не успяха
  • с напредването на технологиите се развиха системи за ранно предупреждение със сеизмологична апаратура за откриване и анализ на трусове
  • но предоставянето на изпреварваща информация за повече от няколко секунди е много трудно, защото прецизното прогнозиране се нуждае от обширно картографиране и анализ на земната кора и маркиране на всяка точка на напрежение, за да се проследи внимателно кои от тях може да са близо до разкъсване
  • накрая, има и елемент на случайност, когато се случи земетресение, което понякога може да връхлети без никакви предварителни сигнали.

Системата ShakeAlert, създадена от американския геофизичен институт USGS, може да изпрати известие до телефона, като даде приблизително 20 секунди до минута предварително известие. Технологията извлича данни от сензорите на полевата станция на USGS, които измерват интензивността на "люлеенето" на земята. Когато дадена станция засече земетресение, компютрите могат да изчислят данните от нея и да предскажат в рамките на пет секунди накъде ще поеме трусът.


След това клетъчните оператори могат да издават предупреждения на потребителите в потенциалната зона. Системата работи, защото интернет и мобилните сигнали се разпространяват много по-бързо от темпото, с което земетръсните вълни преминават през скала.


Дори и технологията да е обещаваща, много учени се страхуват, че даден продукт ще бъде пуснат на пазара по-рано без стриктно тестване и ще се провали. А фалшивите аларми карат хората да не се доверяват на технологията.


Напоследък се използва изкуствен интелект, но и той едва ли ще донесе невероятно прецизна прогноза, тъй като количеството налични данни за минали земетресения все още липсва - автоматизираните и цифровизирани записи са едва на 25 - 30 години, а програмата се нуждае от тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK