Защо е толкова трудно да се предсказват земетресения

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Преди три месеца Гудъл успя да прати предупреждение 10 секунди преди земетресение в Сан Франциско. https://www.kaldata.com/it-новини/как-google-предупреди-калифорнийците-за-зе-394457.html

  Червена линия, червен картон
 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  То ние още не можем да предсказване правилно резултатите от изборите и ковида то пък да имаме претенции за, земетресенията изглежд нагло. За ковида всички прогнози не се сбъднаха.

 3. 3 Профил на Anоnуmous
  Anоnуmous
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#2] от "Daria ":

  Кой прогнози точно не са се били сбъднали? То в България всеки се правеше на експерт да си обяснява своята истина.

 4. 4 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Има надежден начин - месец или два преди земетресение подпочвената вода около епицентъра се изпарява и като достигне в атмосферата се образуват едни специфични дълги и тънки облаци. Един китаец, навремето публикуваше предвижданията си и около 60 % се сбъдваха. На няколко пъти след земетресение някъде, отварях сайта и човека наистина го беше предсказал.
  Около 2010 май спря сайта с предсказанията, но после издаде книга.
  Zhonghao Shou се казва и който иска да погледне тук:
  https://panethos.wordpress.com/2021/11/18/can-certain-cloud-formations-warn-us-of-earthquakes/

 5. 5 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#4] от "Chironex":

  То и да хвърлят ези и тура и в 50% от случаите ще излезеш прав статистически. Така че ако методът на китаеца е наистина с успешност 60% то той е само 10% по-успешен от хвърлянето на монета.

 6. 6 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 813 Неутрално
 7. 7 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#4] от "Chironex":То и да хвърлят ези и тура и в 50% от случаите ще излезеш прав статистически. Така че ако методът на китаеца е наистина с успешност 60% то той е само 10% по-успешен от хвърлянето на монета.
  —цитат от коментар 5 на Daria


  Нещо май бъркаш вероятностите.
  Какво общо има хвърлянето на монета с "до два месеца във Враца ще има земетресение с магнитуд >5" ?

 8. 8 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2080 Любопитно

  "според мнозина геолози е почти невъзможно да се предвиди точно кога ще има земетресение"

  Вярно че не може точно да се предвиди кога ще има земетресение, но се знае с голяма доза вероятност къде ще има земетресения. За съжаление, и България и нашите съседи се намираме в земетръсна зона. Затова се налага сградите да отговарят на природните условия. Хора в други страни (като Япония) са пример, че може да се живее не само със земетресения, но и с ужасните им последствия им като цунами. Но правилата за строежите трябва да са точни и да се спазват...

  Пътят за разрешаване на конфликта е Русия да напусне Украйна! Това е пътя за разрешаване на конфликта! (Сана Марин, финландска премиер-министърка)
 9. 9 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#3] от "Anоnуmous":

  Ми нито една прогноза за ковида която мисирките разпространява ха от името на " науката" Не се сбъдна. Нито имаше някакви трупове по улицата, нито масовите затваряния смути някак си вируса, нито масовото ваксиниране го уби. Нищо от това с което плашехте и предвиждахте вие и господарите ви не се сбъдна. Всичко Беше лъжа и измама.

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Чудно тези дни Нешка е доста мълчалива...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на ТимурСКомандаИКодове
  ТимурСКомандаИКодове
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#10] от "Свинчуга":

  Чакай де, сега докато се сети за конкретния разговор с Ванга ... технологично време. Може и да трябва да сънува.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4244 Любопитно

  Хубава статия по тази тема. Истината е, че все още няма достатъчно точен метод чрез който да се предвиди точното време преди силно земетресение. Но едно нещо е сигурно, знаят се къде точно са най-земетръсните зони на нашата планета. Ето например това последно земетресение се случи на място (Югоиозточна Турция на границата със Сирия), където от хилядолетия има силни земетресения и учените отдавна знаят, че това е силно земетръсен район. Друг подобен район в Турция е Истанбул (и района на Босфора като цяло). Какво могат да направят местните хора в случая!? Според мен има две възможности. Или се изнасяш от тази опасна зона и имигрираш на друго място в страната, където не е толкова опасно от гледна точка на земетресения. Или оставаш да живееш на място чакайки следващото голямо земетресение, но поне си построил сградите (жилищни, офис, общински и т.н.) по най-високите строителни стандарти в света, понастоящем това са японските жилищни стандарти на строителство (те горките няма къде и да се преместят, защото почти цялата им територия се намира на в силно земетръсни зони). Но дори така, трябва да се вземе под предвид, че при земетресение 8 по Рихтер и нагоре ще има щети при инфраструктурата и жилищата, но поне те ще бъдат по-малко като мащаб.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#4] от "Chironex":То и да хвърлят ези и тура и в 50% от случаите ще излезеш прав статистически. Така че ако методът на китаеца е наистина с успешност 60% то той е само 10% по-успешен от хвърлянето на монета.
  —цитат от коментар 5 на Daria


  Железна логика, също като шансът да срещнеш динозавър е 50%, или ще срещнеш или няма да срещнеш.

  Червена линия, червен картон
 14. 14 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Тектоничните плочи по планетата са ясни. Ясни са и разломите по тях. Вероятно може по някакъв начин чрез голяма система от датчици да се отчитат различни вибрации и движения на плочите, просто никой не инвестира в това. И в България имаме Сеизмологичен институт, няма да казвам колко мизерен е бюджетът му и какви са заплатите там. Една чистачка в мола взима повече от учени, работещи десетки години.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8479 Неутрално

  Да се предсказват е лесно, да се прогнозират с определена степен на вероятност е трудно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  "През 80-те години на миналия век учените по земетресенията казаха, че сегмент от разлома Сан Андреас в Калифорния е закъснял с предизвикването на земетресение и анализираха множество исторически данни, за да го предскажат. Те решиха, че земетресение ще удари до 1993 г., но това не се случи до 2004 г. - когато то премина през централна Калифорния без предупреждение"

  Просто хората и геоложките процеси оперират с други представи за време - 11г на фона на 4 500 000 000 на колкото е планетата е отличен резултат - все едно някой да познае финалното време на Верстапен с точност до хилядна от секундата.

 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Не могат да се прогнозират, защото зоната на напрежение се намира на недостъпни за пряко наблюдение и измервания дълбочини. Всички изводи се базират на косвени признаци и повърностни индикации. Самиото събитие се осъществява, когато силите на стреса (екстензия или компресия) превишат силите на сцепление (кохезия) на скалната среда. А тези сили не могат да се определят дистанционно.

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Земетресения се предсказват и по поведението на животни. Има много случай на спасили се хора заради тревога на домашните любимци.

  Червена линия, червен картон
 19. 19 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 831 Любопитно

  Че да не би другите неща да са лесни за предсказване? Не съм чул някой да е предсказал хипертекста, мишката, електронните таблици. За сметка на това "умните глави" предсказваха как ще населим Марс, ще изясним проблемите на мъглявината Андромеда и ще правим андроиди за външните колонии.

  И като стана дума за андроидите на "гениалния" Ридли Скот, той не можа дори да предвиди нещо елементарно, а именно че през 2019 г. в офисите ще е забранено да се пуши. Ей, на:
  https://www.youtube.com/watch?v=Umc9ezAyJv0

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Има надежден начин - месец или два преди земетресение подпочвената вода около епицентъра се изпарява и като достигне в атмосферата се образуват едни специфични дълги и тънки облаци.
  —цитат от коментар 4 на Chironex


  Идеята е страхотна. Подобни явления ги наричат топлици в безмоторното летене. Някой птици използват топлиците за да набират височина. Би могло да се локализират с инфрачевено наблюдение, с повишено внимание над известни "огнища"

  Червена линия, червен картон
 21. 21 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Факт е че дори времето / за което имаш директни наблюдения , сателитни снимки и компютри за изчисляване често не може да се,предскаже с повече от 80% точност/ не говоря за страни като Англия , където и до 50% не стига / ,а какво остава за нещо дето ни го виждаш , нито чуваш ... ПРИРОДА ..

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4546 Любопитно

  Да се предсказват е лесно, да се прогнозират с определена степен на вероятност е трудно
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Да. Четеш кога е имало земетресение и кога е било предното
  > най-вероятно е слеващото да стане след същия период.
  Вероятно ще има грешка +/- 20 или 200 години според цикъла.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4244 Любопитно

  До коментар [#18] от "Корки":

  И цунами също... справка ужасното земетресение в Индонезия и последвалото цунами след това което погуби 227 хиляди души през 2004 г.

  https://www.nationalgeographic.com/animals/article/news-animals-tsunami-sense-coming

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Тектоничните плочи по планетата са ясни. Ясни са и разломите по тях. Вероятно може по някакъв начин чрез голяма система от датчици да се отчитат различни вибрации и движения на плочите, просто никой не инвестира в това.
  —цитат от коментар 14 на whitemare


  Ясно е че плочите се преплъзват и когато спре преплъзването заради няква аномалия, започва да се трупа напрежение, което се освобождава със земетресение.

  Червена линия, червен картон
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8479 Весело

  До коментар [#22] от "dark'star":

  “Предсказването” използва карти Таро, боб, утайка от кафе, кристална топка …

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#20] от "Корки":

  Интересното е, че има данни, че преди земетресение кладенците в района около епицентъра пресъхват.
  Локалната температура в района на епицентъра, също се вдига с няколко градуса спрямо околната.
  Явно напрежението в плочите отделя топлина и това би трябвало да е най-сигурния признак за предвиждане.
  От 2003 до 2010-11 му гледах на тоя пич таблиците с предвижданията, даже ги дърпах на моя компютър, за да не ги смени след земетресение. Познаваше много. Ама много. След това спря, щото трябваше да плаща за достъп до сателитните снимки.

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Условието на задачката е зададено некоректно.
  Защото терминът "предсказване" е много широко понятие.
  "Предсказване" на земетресение както изучават студентите оп тия дисциплини означава да можеш за "изчислиш", не "Предскажеш" с достатъчно голяма точност едновременно три параметъра - сила, локация и време.
  Ако се издъниш в един само - няма "предсказване".
  В момента са налице много данни за всеки един от тези параметри като в определени участъци от земната кора с наличните данни е възможно да се постигне жеаната точност.
  Сещам се поне за две такива - разломът Сан Андреас в Клаифорния и Чили около Сантяго.
  В Сан Андреас е натъпкно с техника и сензори, като там дори в установени фокани огнища нагнетяват разтвори през сондажи за да разтоварят напрежението, нещо като "смазка".
  В Чили геодезисти с полигон изчисляват движението на плочата, като налюдават движението почти в реално време и при "запецване" започват да изчисляват напрежения и евентуално фокусите на събитята. В мегдународния екип участва и българин - има публикация по темата.

  Това Изкуствения Интелект и пр. са алабала.
  Той понеже е "Изкуствен" и като всеки подобен ще ти изплюе решения с вероятности, но безполезни изцяло защото не отговарят на условието за сила, точност, локация с ДОСТАТЪЧНА точност.


За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK