Подновява се износът на петрол от Джейхан, съобщи "Блумбърг"

Износът на петрол към терминала BTC в турското средиземноморско пристанище Джейхан, който беше спрян след земетресенията, е възобновен днес, съобщи високопоставен служител, цитиран от "Блумбърг". През януари над 1 милион барела петрол са били изнасяни дневно от Джейхан, който е важен терминал за петрол от Северен Ирак и Азербайджан. Същият източник казва, че подновява работа и терминалът Dörtyol, използван от турския частен сектор.


Подаването на петрол е било спряно вчера с предпазна цел. Сега първо е било пуснато за резервоарите, след като са били осигурени необходимите проверки и контрол. По информация на служителя скоро ще започне и пълненето на танкери, което означава, че износът ще започне отново с петрол от Ирак и Баку.


След земетресението бе установен малък теч в Джейхан (на около 155 км от епицентъра на най-силния трус от понеделник сутринта) и спря за оценка на щетите петролопроводът Баку - Тбилиси - Джейхан. Добивът на Азербайджан за този обект може да продължи в такъв режим до 4 дни, като се трупа в депа южно от Баку. По същата причина регионалната кюрдска власт в Ирак спря подаването през втория тръбопровод.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK