"Гугъл" потвърди, че пуска конкурент на ChatGPT

"Гугъл" потвърди, че пуска конкурент на ChatGPT


Компанията майка на "Гугъл" (Google) потвърди, че пуска нов чатбот, с който да подобри работата на едноименната търсачка и който, изглежда, е замислен като конкурент на достъпния от края на ноември ChatGPT на спонсорирана от "Майкрософт" (Microsoft) изследователска компания.


Това става въпреки споровете около предишни чатботове - например "Ламда" (LaMDA), чийто разработчик говореше за вяра в собственото му "съзнание". Друга подобна услуга бе свалена след сексистки и расистки коментари преди няколко години.


Тъкмо "Ламда" е, на чиято "лека" версия ще стъпи и "Бард" (Bard), който първоначално ще бъде тестван, преди да се пуснат за широката публика в следващите седмици. В търсачката на "Гугъл" ще се внедрят и отделни инструменти с изкуствен интелект, които да увеличат ефикасността ѝ и ще позволят по-сложни търсения - например запитване дали свиренето на китара или на пиано е по-лесно. Такива въпроси, които може да нямат точен фактологичен отговор, днес вероятно са по-популярни от други като този за броя на клавишите на пианото.
Със съобщението за него "Алфабет" потвърждава информацията, че бързият възход на ChatGPT (превърнал се в приложението с най-бързо разраснала се потребителска база в историята) е притеснил технологичния гигант.


Ботът ChatGPT вече променя света, а хората му помагат
Ботът ChatGPT вече променя света, а хората му помагат


"Ню Йорк таймс" писа преди няколко седмици, че на срещи на високо ниво в "Гугъл" и "Алфабет" са поканени и съоснователите на "Гугъл" в търсене на мерки, за да не бъде задмината компанията на пазари като търсенето и други разрастващи се, свързани с изкуствения интелект.


Бъдещето


Според някои публикации "Майкрософт" се готви да интегрира функции на ChatGPT в собствената си търсачка, Bing, а "Ройтерс" отбеляза, че употребата му вероятно ще бъде разширена и до други услуги на компанията. Междувременно самата OpenAI се задъхва в опити да подобри капацитета на ChatGPT, чийто ръст на търсенето понякога довежда до блокаж и отказани заявки.

Би Би Си отбелязва, че според експерти търсенето в интернет ще е крайната цел на чатботовете: един-единствен отговор може да замени страниците с връзки към сайтове.

За "Гугъл", според публикацията на Пичай, е решаващо и че заявките за търсене с времето се усложняват.


"Гугъл" потвърди, че пуска конкурент на ChatGPT

© Скрийншотт blog.google


Освен споменатия с китарата, друг пример е заявка към "Бард" да бъдат обяснени откритията на телескопа на НАСА "Джеймс Уеб" така, че да ги разбере деветгодишно дете. Отговорът включва три точки, например: "През 2023 г. "Джеймс Уеб" посочва множество галактики, наричани "зелен грах". Името им е дадено, защото са малки, кръгли и зелени, като грах."


Изкуственият интелект помага на хората, на бизнеса и общностите да разгърнат потенциала си. И създава нови възможности, които може да подобрят живота на милиарди. Затова преориентирахме компанията към изкуствения интелект и защо го виждаме като най-важния начин да изпълним мисията си: да организираме информацията в света и да я направим общодостъпна в света.


Сундар Пичай,

изпълнителен директор на "Гугъл" и "Алфабет"


"Гугъл" отбелязва и че две други мрежи на "Гугъл" - Google AI и DeepMind, продължават да се развиват в момент, когато мащабът на най-мощните изчисления, свързани с изкуствен интелект, се удвоява веднъж на всеки шест месеца.


Още конкуренция


Междувременно днес и китайският технологичен гигант "Байду" (Baidu) заяви, че през март ще завърши вътрешното си тестване на проект за генеративен изкуствен интелект, подобен на "Чат Джи Пи Ти", наречен "Ърни Бот" (Ernie Bot), предаде БТА. Нашумелият бот не е наличен в Китай.


Новината предизвика рязък скок на листнатите в Хонконг акции на "Байду" - с 15.3 на сто през днешната пазарна сесия. Според компанията услугата "Ърни Бот", или "Подобрено представяне чрез интеграция на знания", е голям езиков модел, задвижван от изкуствен интелект, въведен през 2019 г., който постепенно се разраства, за да може да изпълнява разнообразни задачи, сред които разбиране на език, генериране на език и генериране на текст към изображение.


Колумбийски съдия използва ChatGPT в дело за дете с аутизъм
Колумбийски съдия използва ChatGPT в дело за дете с аутизъм

Източник, запознат с въпроса, каза пред "Ройтерс" миналата седмица, че "Байду" планира да пусне новата си услуга през март. Според него компанията цели да направи услугата достъпна като самостоятелно приложение и постепенно да я слее в своята търсачка чрез включване на генерирани от чатбота резултати, когато потребителите правят заявки за търсене.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK