Войната, санкциите, Асад: след труса милиони сирийци са в опасност

Алепо

© Reuters

АлепоЕдва на третия ден от земетресението, отнело живота на над 2500 души в Сирия, контролиращото по-голямата част от нея правителство изпрати до Европейския съюз помощ по механизма за гражданска защита. Забавянето и задочната размяна на реплики между сирийски и западни представители извади на показ разделенията в страната, които излагат милиони в региона на риск, и то далеч не само затрупаните под руините.


Части от най-тежко засегнатите в Сирия райони все още са под контрола на противници на президента Башар ал Асад, сражавали се с него в хода на продължаващата 12 години война. Администрацията на Идлиб е в ръцете на джихадистите "Хайят тахрир аш Шам", но наоколо действат сили, подкрепяни от турската държава.


От тези райони идват - засега - и повечето данни за жертви: най-малко 1280, при 1250 в контролираните от режима на Башар ал Асад територии.
В редица засегнати райони сянката на войната помрачава опитите за спасителна и хуманитарна дейност, каквито се виждат по турските и международните телевизии. Много пътища и друга инфраструктура в Сирия са разрушени - включително по границата с Турция, откъдето би трябвало да дойде помощта. И някои от неразрушените пътища обаче са блокирани заради лошото време според OCHA, хуманитарната агенция на ООН. Снощи все още имаше райони, до които не бяха достигали спасителни екипи.


"Това вече не е спасителна операция": над 11 хил. са загинали в Турция и Сирия
"Това вече не е спасителна операция": над 11 хил. са загинали в Турция и Сирия


В резултат хора трябва да бъдат спасявани с голи ръце поради недостиг на техника. Някои останали без дом, вече поне веднъж напуснали родните си места заради войната, не знаят къде да отидат.


"Парите няма да отидат при режима"


Междувременно сирийското правителство остава санкционирано, след като погромът над протестиращите в редица градове през 2011 г. прерасна в опустошителна война. Това не спира държави като Русия и Китай (който обяви, че ще предостави 4.4 млн. долара) да оказват съдействие, но тази помощ не е достатъчна. За Запада взаимодействието с Асад остава табу. Съединените щати потвърдиха преди часове, че планират да работят само с "партньори" - но това не включва режима на Башар ал Асад.


В самата Сирия имаме финансирани от САЩ партньори, които координират животоспасяващата подкрепа. Тук искам да подчертая, че тези средства, разбира се, отиват при сирийския народ - не при режима. Това няма да се промени.


Антъни Блинкен,

държавен секретар на Съединените щати


"Би било иронично, ако не и контрапродуктивно, да се обърнем към правителство, което измъчва хората си над 12 години", обгазява ги, избива ги, отговаря за голяма част от страданието, което са понесли, каза и говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.


Бисния в провинция Идлиб

© Reuters

Бисния в провинция Идлиб


И Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) даде да се разбере, че промяната в работата ѝ ще е префокусиране на помощта - към спасителни дейности и средства за храна и подслон на засегнатите от земетресението. От съображения на "оперативната сигурност" обаче Стивън Алън, който ръководи операциите на USAID, отказва да назове организациите, с които работи агенцията на терен.


Обвинения


Сирийският външен министър Фейсал Мекдад призова и европейските страни да изпратят помощ, но няма гаранции, че тя би стигнала до контролираните от опозицията райони: Дамаск многократно е обвиняват, че тези помощи биват задържани. Доставките на хуманитарни провизии до провинция Идлиб достигат по специален коридор, над чиято работа Русия има вето в Съвета за сигурност на ООН и около всяко подновяване има напрежение, тъй като тя заплашва, че ще използва правото си.

И преди земетресението близо 4 млн. души зависеха от доставки на помощ през турската граница по данни на OCHA.

Правителството на Асад разрешава да се използва само един пропускателен пункт за доставки, защото смята, че помощта подкопава суверенитета на Сирия и намалява шанса Дамаск да си върне контрола над Идлиб. И след труса посланикът на режима в ООН Басам Сабаг настоя, че страната му е отговорна за всички доставки на помощи в Сирия - включително в неконтролирани от властта райони - и увери, че ще се погрижи помощи да достигнат до всички. Макар


"Без политика"


Междувременно генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците и бивш заместник-генерален секретар за хуманитарни въпроси Ян Егеланд заяви, че помощ трябва да се изпраща в Северна Сирия само през хуманитарни и международни организации - агенции на ООН, Червения кръст или Червения полумесец, - вместо през която и да било от силите, които се опитват да овладеят района. Според него не става дума за избор между политически актьори: не бива да се използват нито правителството, нито опозицията.ъ


Два дни след земетресението: кой помага на Турция и Сирия
Два дни след земетресението: кой помага на Турция и Сирия


Сирийският червен полумесец междувременно призова да бъдат свалени западните санкции, за да се улеснят спасителните операции: президентът му заяви, че в момента те са наложени на "сирийския народ".


Отворете ни път. Готови сме да окажем съдействие. Готови сме да предоставим помощ и да изпратим конвои в Идлиб. Призовавам ООН, държавите от ЕС и програмата USAID да окажат подкрепа.


Халед Хбубати,

президент на Сирийския червен полумесец


Егеланд не спомена Белите каски, както се нарича известната действаща в контролираните от бунтовниците райони организация за гражданска отбрана. Западни правителства обявиха, че приоритетите на Белите каски ще трябва да бъдат променени, а Великобритания обяви, че ще предостави още 963 хил. долара на организацията освен предоставяните близо 2.5 млн. годишно.


Именно Белите каски са силите, от които идват данните за убитите в контролираните от бунтовници райони. За Великобритания решението, колкото и да е трудно в момента достигането на помощи през границата, е да се работи с "Белите каски", както досега. Същевременно според него е жизненоважно да се отворят още пропускателни пунктове между Турция и Сирия.


Бой за две магистрали, 1 млн. бягат към Турция и Москва е доволна - какво става в Сирия
Бой за две магистрали, 1 млн. бягат към Турция и Москва е доволна - какво става в Сирия

Отваряне на такъв пункт бе разрешено от властите в Турция днес, каза в интервю за в. "Ал арабий ал джадид" председателят на Сирийския преговорен комитет - организация, представляваща част от опозицията срещу режима. От думите му следва, че за достъп до Сирия ще могат да се използват общо три пункта: освен "Баб ал хауа" (на магистралата, която свързва Искендерун в Турция с Идлиб), ще могат да се използват и "Баб ас салама" и този край "Ар Рай", но последните два са по северната граница с провинция Алепо, в контролирана от протурски сили територия.


Бисния в провинция Идлиб

© Reuters

Бисния в провинция Идлиб


Попитан дали Дамаск приема възможността ООН да пррави доставки и през други пунктове, Сабаг не отговори направо, но обясни, че правителството е готово да помага и координира доставки на помощи "до всички сирийци на територията на Сирия". Ден по-рано германският външен министър Аналена Бербок призова Дамаск да допусне доставки на помощи отвън до Идлиб и други засегнати райони.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK