Гордостта се връща: в речта за състоянието на съюза Байдън опита да успокои американците

Гордостта се връща: в речта за състоянието на съюза Байдън опита да успокои американците

© ReutersПрезидентът Джо Байдън призова снощи Конгреса да работи с него, за да "довърши работата" по възстановяване на икономиката и обединяване на нацията. Той направи това в обръщение "За състоянието на съюза", целящо да успокои страната, обхваната от песимизъм и остри политически разделения.


В своята 73-минутна реч Байдън се опита да обрисува страната като значително подобрила състоянието си в сравнение с това, което беше, когато той дойде на власт преди две години: от разклатена към процъфтяваща икономика с нови работни места; от осакатена, изтощена от пандемията страна към една, която сега отново се е отворила, и демокрация, преживяла най-голямото си изпитание от Гражданската война.


"Хора, историята на Америка е история на прогреса и издръжливостта. На постоянното движение напред. На това никога да не се отказваш", заяви Байдън. "Това е история без аналог сред всички държави. Ние сме единствената страна, която се е измъквала от всяка криза, в която е попадала, по-силна, отколкото когато е влязла в нея."
"Все още по никакъв начин не сме приключили", заяви той.

Обстановката, в която беше произнесено годишното обръщение, отчетливо се различаваше от тази в предишните две години - сега председател републиканец седеше с безизразно лице зад Байдън, а наскоро засилилите своята власт законодатели от Републиканската партия на моменти отправяха на висок глас в залата критики срещу него и правителството му.
80-годишният Байдън, който се готви за вероятно кандидатиране за преизбиране, се опита да докаже на една скептична нация, че неговото ръководство е довело до резултати както у дома, така и в чужбина.


Той изтъкна рекордно ниво на създаване на работни места при управлението му във време, когато страната излиза от пандемията от COVID-19, и посочи области, в които е постигнат двупартиен напредък през първите две години от мандата му, включително жизненоважните за щатите инфраструктурни проекти и високотехнологично производство.


И каза: "Няма причина да не можем да работим заедно и да постигнем съгласие по важните неща и в този Конгрес."


Американците не са особено ентусиазирани за реванш между Байдън и Тръмп
Американците не са особено ентусиазирани за реванш между Байдън и Тръмп


"Хората ни изпратиха ясно послание. Биткаджийството заради самото биткаджийство, властта заради самата власт, конфликтът заради самия конфликт не ни водят до никъде", каза Байдън. "Такова винаги е било виждането ми за страната: да възстановим душата на нацията, да изградим отново гръбнака на Америка - средната класа, и да обединим страната."


"Ние сме пратени тук, за да довършим работата!"


Но предизвикателствата за Байдън са много: икономическа несигурност, изтощителна война в Украйна, нарастващо напрежение с Китай и т.н. Знаците за миналата травма на Капитолия - най-вече бунтът на 6 януари 2021 г., бяха неизбежни: голяма ограда опасваше комплекса, а законодателите и другите присъстващи бяха подложени на по-строги мерки за сигурност от обичайното.


Изострените междупартийни разделения бяха видни от самото начало.

Демократите, включително вицепрезидентът Камала Харис, станаха на крака да ръкопляскат, когато Байдън започна своята реч. Новият председател на Камарата на представителите - републиканецът Кевин Маккарти, остана седнал, макар че сърдечно поздрави президента при влизането му в залата.
Байдън произнесе речта в момент, когато променя фокуса си, след като през първите си две години на власт посвети усилията си на прокарването на важни законопроекти като приетия с двупартийна подкрепа инфраструктурен пакет, законодателство за насърчаване на високотехнологичното производство и мерки в областта на климата.


Сега, когато републиканците контролират Камарата на представителите, Байдън насочва вниманието си към прилагането на тези значими закони и получаването на признание от избирателите за подобренията.


Разделен Конгрес: Ще има ли законодателна безизходица в САЩ
Разделен Конгрес: Ще има ли законодателна безизходица в САЩ


Вместо бляскави предложения президентът представи насърчителна оценка за състоянието на страната, като обяви, че две години след нападението срещу Капитолия американската демокрация е "непобедена и несломена".

Президентът се изправи на трибуната в Камарата на представителите в момент, когато само една четвърт от пълнолетните американци казват, че нещата вървят в правилната посока - според ново проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на "Асошиейтед прес" и Националния център за проучване на общественото мнение. Около три четвърти казват, че нещата се движат в погрешен път. А повечето демократи не искат Байдън да се бори за още един мандат.
Той се опита фронтално да се изправи срещу тези нагласи.


"Чудите се дали въобще още има начин децата ви да се развиват, без да трябва да се местят другаде", каза Байдън. "Разбирам това. Ето защо изграждаме икономика, в която никой да не бъде изоставен. Работните места се връщат, гордостта се връща заради изборите, които направихме през последните няколко години."


Днес Байдън трябва да пътува до Уисконсин - той и членове на неговото правителство започват двудневна блицобиколка в 20 щата, за да изтъкнат икономическия напредък през първите две години от управлението му.


Губернаторът на щата Арканзас Сара Хъкаби Сандърс, която придоби национална популярност като говорител на бившия президент Доналд Тръмп, представи отговора на Републиканската партия на речта на Байдън.


Голяма част от изказванията ѝ бяха посветени на социални въпроси, включително надпреварата в областта на бизнеса и образованието и предполагаемата голяма цензура, налагана от технологичните гиганти на хората с консервативно мислене.


"Докато вие понасяте последствията на техните провали, администрацията на Байдън, изглежда, се интересува повече от левичарските си фантазии, отколкото от суровата реалност, с която американците се сблъскват всеки ден", заяви тя. "Повечето американци просто искат да живеят в свобода и мир, но срещу нас се води културна война от страна на левицата. Война, която не сме започнали ние и никога не сме искали да водим."


"Изборът е между нормалното и лудостта", добави Сандърс.


След като ограниченията около COVID-19 вече са отменени, Белият дом и законодателите от двете партии поканиха гости, които с присъствието си в залата на Камарата на представителите да отправят политически послания.


Майката и доведеният баща на Тайър Никълс, който бе жестоко пребит от полицейски служители в Мемфис, щата Тенеси, и по-късно почина, бяха сред седящите до първата дама Джил Байдън.


Сред другите гости на президента бяха рок звездата Боно от "Ю Ту" (U2) и 26-годишният Брандън Цай, който обезвреди нападателя при стрелбата в Монтерей парк, щата Калифорния, миналия месец.


Американският президент получи аплодисменти и от двете партии, когато похвали повечето служители на правоприлагащите органи като "добри, достойни и почтени хора", но също така добави, че "когато полицейски служители или полицейски управления нарушат общественото доверие, те трябва да бъдат привлечени към отговорност".

Байдън, който не е известен като добър оратор, изглеждаше спокоен и уверен, докато произнасяше речта си. Той небрежно подхвърляше шеги и реплики, като изглеждаше окуражен от реакциите на демократите, които често се изправяха на крака с бурни овации, и си правеше закачки с републиканските критици.
Обръщайки се към републиканците, които гласуваха против големия двупартиен закон за инфраструктурата, Байдън заяви, че все пак ще гарантира, че техните любими проекти ще получат подкрепа на федерално ниво. "Обещавам да бъда президентът на всички американци, каза той. Ние ще финансираме тези проекти. И ще се видим на церемонията по правенето на първа копка."


Честите неодобрителни възгласи от страна на републиканците - някои от които накараха Маккарти да им изшътка - бяха отражение на новоовластената Републиканска партия, която няма търпение да отмени голяма част от постиженията на Байдън и се заканва да проведе множество разследвания - включително да проучи наскоро откритите секретни документи в дома и бившия офис на Байдън от времето, когато е бе вицепрезидент при управлението на Обама.


Белият дом и тайната информация: Как секретни документи се озовават на грешно място
Белият дом и тайната информация: Как секретни документи се озовават на грешно място


Въпреки че обеща двупартийност, където това е възможно, Байдън подчерта и съществуващото остро напрежение: Той осъди опитите на републиканците да отменят закона на демократите за изменението на климата и закона за здравеопазването от миналата година, както и нежеланието им да увеличат лимита на федералния дълг, което трябва да се направи по-късно през годината, за да се избегне фалит.


"Вместо да накарат богатите да плащат своя справедлив дял, някои републиканци - някои от тях, искат "Медикеър" и "Соушъл секюрити" (програми за здравно осигуряване и социално подпомагане - бел. ред.) да бъдат закрити. Не казвам, че това е мнозинството от тях", заяви Байдън. Когато депутатите от Републиканската партия в публиката реагираха бурно, Байдън отговори: "Ние няма да позволим да бъдем заплашвани с неизпълнение на задълженията по дълга, ако не действаме."


Все пак някои републиканци отказаха да отстъпят. Марджъри Тейлър Грийн (републиканка от Джорджия) и други скочиха на крака, а някои от тях дори извикаха "Лъжец!".


"Изправете се и им покажете: Ние няма да орежем "Соушъл секюрити"! Няма да орежем "Медикеър"!", заяви в отговор на това Байдън.


Въпреки че надеждите за широкомащабно двупартийно сътрудничество са малки, Байдън отново отправи призива си от миналата година към Конгреса да застане зад неговата "програма за единство", включваща действия за справяне с кризата с опиоиди, психичното здраве, здравето на ветераните и рака.


В пламенни рефрени Байдън 13 пъти повтори фразата "да свършим работа", като призова законодателите да довършат работата на неговата администрация по ограничаването на разходите за инсулин на всички американци, противодействието на климатичните изменения, повишаването на данъците за богатите и корпорациите и забраната на автоматичните оръжия.


Но по всички тези въпроси вероятността разделеното управление да отстъпи е още по-малка, отколкото ако Конгресът бе изцяло контролиран от демократите.


Речта бе произнесена дни след като Байдън нареди на военните да свалят предполагаем китайски шпионски балон, който нагло прелетя над САЩ, приковавайки вниманието на обществото и напомняйки за обтегнатите отношения между двете световни сили.


"Не се заблуждавайте: Както ясно заявихме миналата седмица, ако Китай застраши нашия суверенитет, ние ще действаме, за да защитим страната си", каза Байдън. "Както и направихме."

Миналата година президентът Байдън изнесе речта "За състоянието на съюза" само няколко дни след като Русия започна инвазията си в Украйна и в момент, когато мнозина на Запад се съмняваха в способността на Киев да устои на нападението. От тогава Вашингтон и други съюзници изпратиха десетки милиарди долари военна и икономическа помощ за укрепване на отбраната на Украйна.

Сега Байдън трябва да представи аргументи - както в страната, така и на международната сцена - за поддържането на тази коалиция, докато войната продължава.


"Заедно направихме това, което Америка винаги прави по най-добрия начин", заяви Байдън. "Ние водихме. Обединихме НАТО. Изградихме глобална коалиция. Изправихме се срещу агресията на Путин. Застанахме на страната на украинския народ", добави американският президент. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK