Путин е одобрил доставката на ракетата, свалила боинга над Украйна, смятат разследващите

Путин е одобрил доставката на ракетата, свалила боинга над Украйна, смятат разследващите


Руският президент Владимир Путин лично е одобрил решението руската ракетна система "Бук ТЕЛАР", използвана за свалянето на полет МН17 над Украйна.


Това заявиха нидерландските прокурори, разследващи случая със сваления с 298 души на борда самолет между Амстердам и Куала Лумпур, една от най-смъртоносните в историята на гражданската авиация.


Разследващите установиха, че е използвана ракета "Бук", изстреляна от нива в Източна Украйна, докато сили на самопровъзгласената "Донецка народна република" (ДНР, сега обявена за анексирана от Русия) се сражаваха с украинската армия. Трима бяха осъдени задочно на доживотен затвор, четвърти бе оправдан.


Без повече възможност за разследване
Според Съвместния разследващ екип, който се занимава със случая, това не е достатъчно, за да бъде образувани нови дела. Прокурорите смятат, че са изчерпали всички улики, които са могли да разследват в последните над осем години. Освен това, изтъкват прокурорите, президентът се ползва с имунитет като държавен глава.


Самолетът над Украйна е бил свален със зенитна ракета и под контрола на Русия (обновена)
Самолетът над Украйна е бил свален със зенитна ракета и под контрола на Русия (обновена)


"След осем и половина години работа JIT (съвместният механизъм - бел. ред.) не вижда повече поле за разследвания", затова "разследването ще се прекрати".


Това не означава окончателно затваряне на случая, тъй като нова информация или промяна в обстоятелствата може да даде причини да се продължи или да се подновят криминалните производства.


Как е взето решението


Решението според наличните доказателства е взел самият Путин, макар да няма индикации да е допринесъл с каквото и да било за заповедта за сваляне на самолета. Съвместният разследващ екип включва освен Нидерландия Австралия, Малайзия, Белгия и Украйна.


В изявлението екипът изтъква съдебно решение, според което контролът над ДНР към юли 2014 г. е бил в Москва. Цитирани са и записани телефонни разговори, според които решението за военна подкрепа е в ръцете на президента Путин. "Има конкретна информация, че искането на сепаратистите е представено на президента и че това искане е било одобрено." Не е известно обаче дали "изрично" е била поискана системата, използвана за свалянето на боинга.


Ще докажат ли руско участие в трагедията с MH17
Ще докажат ли руско участие в трагедията с MH17

Одобрението е отложено със седмица, тъй като според разговорите "има само един човек, който взема (такова) решение... човекът, който в момента е на среща на върха във Франция". По това време Путин се намира във Франция за церемония, посветена на годишнина от десанта в Нормандия през 1944 г.


Путин не е споменат сред "отговорните" за свалянето на боинга, но не е продължил ангажимента си към конфликта и след като на 24 юни 2014 г. поиска от Съвета на федерацията да отмени действието на резолюцията, даваща му правомощията да провежда военна интервенция в Украйна. Нещо повече - "има индикации", че Путин е искал да бъде уведомяван подробно за хода на конфликта и резултатите, постигнати от сепаратистите в Донбас".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK