Дъщеря на генерал от ФСБ оглави Третяковската галерия

Дъщеря на генерал от ФСБ оглави Третяковската галерия

© historyrussia.orgЕлена Проничева, дъщеря на генерал от контраразузнаването и съратник във Федералната служба за сигурност на президента Владимир Путин, е новият генерален директор на световноизвестната Третяковска галерия.


Изкуствоведът Зелфира Трегулова е сменена "поради изтичане на срока на трудовия договор", съобщи агенция "Интерфакс", позовавайки се на министерството на културата на Русия.


Миналия месец министерството накара галерията да се обяснява дали изложбите ѝ са "в съответствие с духовно-нравствените ценности", описани в специален указ на Путин. Причината бе оплакване на гражданин, който се почувствал объркан и обезсърчен от една от експозициите.
Цялата кариера на родената в Рига Трегулова е на изкуствовед, работила е във водещи руски галерии, специализирала е в "Гугенхайм" в Ню Йорк, оглавявала е музеите в Московския Кремъл и от 2015 г. бе начело на "Третяковската галерия". Тя е и в пропрезидентските среди, защото през 2018 г. бе застъпник за кандидатирането на Путин за пореден президентски мандат, а през 2020 г. бе в работната група, подготвила конституционните промени, с които мандатите му бяха занулени и той може да управлява до 2036 г.


Дъщеря на генерал от ФСБ оглави Третяковската галерия

© Kremlin.ru


Родената през 1983 г. Елена Проничева няма нищо общо с изкуството. Завършила е "сравнителна политология" в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) към външното министерство на Русия. Работила е в Държавната Дума (долната камара на парламента), в департамента по външноикономическа дейност на "Газпром", в "Газпромбанк". Между 2013 и 2020 г. е била директор на Еврейския музей и център за толерантността.


През последните две години бе директор на Политехническия музей и участваше в заседания на Руското историческо общество с председател Сергей Наришкин, ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия.


Дъщеря на генерал от ФСБ оглави Третяковската галерия

© historyrussia.org


Сестра ѝ Екатерина е била генерален директор на издигнатият по времето на Сталин експо център Изложение на постиженията на народното стопанство (ВДНХ), където известно време работи и самата Елена Проничева. Екатерина е ръководила и комисията по туризъм на руската столица.


Баща им - генералът от ФСБ Владимир Проничев, стана през 1998 г. първи за.директор на контраразузнаването по времето, когато то се ръководеше от Путин, а след това - от Патрушев. После ръководи Граничната служба на ФСБ.

Беше и началник на департамента по борба с тероризма във ФСБ и през октомври 2022 г. оглавяваше оперативния щаб по освобождаване на заложниците в театъра на Дубровка. Продължилата няколко дни драма с терористи от Северен Кавказ завърши с нахлуване на командосите и употреба на упойващ газ, убил около 170 души. Огромна част от тях бяха зрители, а службите не разкриха на лекарите какво са използвали и каква е противоотровата. Путин го награди със звание "Герой на Русия".

  • "Ето за какво бяха нужни доносите срещу галерията и хулите срещу Трегулова в клоака каналит ев "Телеграм". Военновременна кадрова политика", коментира журналистката Фарид Рустамова.
  • "Обикновена спецоперация, специална художествена операция", допълни правозащтиничката Олга Романова.
  • "Ясно е, че Трегулова, която защитава развиването на сътрудничество с музеите по света, днес не се вписва в политическата линия на Кремъл", смята Алексей Венедиктов, бивш главен редактор на закритата радиостанция "Ехото на Москва".

Крайните националистически среди радостно приветстват смяната. Телевизия "Царьград" на санкционирания "православен олигарх" Константин Малофеев, написа: "Родината трябва да се защитава не само от външни врагове, но и от вътрешни, вредата от които е не по-малка. Да се премахват от високи постове лицемерите, и западните пропагандисти, защото е недопустимо да се разцепва руското общество. Затова Русия открива нов фронт и първият залп е по Третяковската галерия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK