Пендиков мечтае да се върне в Северна Македония, нарече единия нападател близък до ВМРО-ДПМНЕ

Пендиков мечтае да се върне в Северна Македония, нарече единия нападател близък до ВМРО-ДПМНЕ

© Скрийншот bTVПреди да направим дружество или клуб, всички бяха приятелски настроени към мен. Бяхме приятели. Имах много повече приятели, отколкото сега." Това заяви пред Би Ти Ви пребитият секретар на клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков почти месец след атаката, за която лекарите му казали, че едва не го е оставила парализиран.


В интервюто Пендиков определи недвусмислено нападението като акт "от омраза". Потвърди, че като малък не се е самоопределял като македонски българин и макар да не е бил негативно настроен, не харесвал "никого от съседните страни", заради фалшивата история, която се изучава в страната. "Ние учехме такава история, че само сърбите са ни братя и всички други са искали да се случва нещо лошо на Македония."


"За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш", каза. "Това е процес." Заплахите, "че ще ме убият, че ще ме пребият, ще ми запалят къщата", започнали след това, когато се включил в панихиди за "хора, които са забранени в Македония", като Ванчо Михайлов и Мара Бунева и направените дружество и клуб "Цар Борис Трети".
Пендиков отрече някой в България да плаща на него и други, за да бъдат македонски българи. "Знаем правилната история. Това, че сме предатели, това за мен е, че обичаме България и знаем историята."


МВР обеща да осигури охрана на Пендиков, нападателите му са с повдигнато обвинение
МВР обеща да осигури охрана на Пендиков, нападателите му са с повдигнато обвинение


Заплахите, по думите му, продължават и днес, но не познава авторите им, а властите не реагират въпреки подадените сигнали.


Какво точно е станало


Пендиков говореше трудно - с шини в устата и със счупена челюст, обясни, че яде само течни храни. Повтори известния от българските и македонските власти разказ, за трима души, влезли в заведение и нападнали го словесно, а след това пребили го отпред, допуска, че един от атакуващите го удрял с бокс, но мисли, че е ритан и от тримата. Нападателите си тръгнали едва след като жена излязла от заведението и казала, че ако не го направят, ще извика полиция, но никой не му помогнал. Обадил се полицията, която го пратила в спешна помощ.


Трагедия от грешки: побой и празник вкараха София и Скопие в познат коловоз
Трагедия от грешки: побой и празник вкараха София и Скопие в познат коловоз


Пендиков обясни и че бил прехвърлен в специализирана болница, но оттам му казали да търси начин да се прибере вкъщи и от понеделник да си търси лекар в Скопие, сам, след което се обадил на посланик Ангел Ангелов. Властите в Северна Македония настояват, че искали да го прехвърлят в една от добрите специализирани болници, преди българската държава да реши да го транспортира в София.


Обясни, че познава Илия Спасески, задържан за побоя и посочен от Пендиков, тъй като Охрид е малък град и е известно, че той е "близък човек на ВМРО-ДПМНЕ", основната опозиционна партия. Отрече обаче да е имал "близък контакт" с него, заради който да има проблеми, и каза, че не познава другите нападатели.


Бъдещето


Пендиков каза, че мисли да се запише в български университет и да учи международни отношения, но след това иска да се върне в Северна Македония.


Просто ние сме от там. Редно е да се върнем. Аз съм от там, там съм роден. Там са приятелите ми, там ми е всичко. Защо да не се върна? Просто се надявам да се успокоят тези неща, които се случват през цялото време.


Християн Пендиков,

секретар на клуб "Цар Борис Трети"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK