"Западна конспирация": талибаните забраняват противозачатъчните

"Западна конспирация": талибаните забраняват противозачатъчните

© ReutersТалибаните са спрели продажбата на противозачатъчни в два града, обикалят от врата на врата, заплашват акушерки и нареждат на аптеки да спрат да ги продават, защото са западна конспирация за контрол на мюсюлманското население.


Това разказва "Гардиън", като се позовава на свои източници. Вестникът описва промяната като поредната атака срещу правата на жените, които с идването си сложиха край на образованието за жени, затвориха университетите, принудиха много жени да напуснат работа и да стоят у дома.


Няма официално издадена директива по темата от здравното министерство в Кабул, но събеседници на медията казват, че вече не могат да си купят противозачатъчни. В аптеки в Кабул и Мазар-и-Шариф потвърждават, че им е наредено вече да не се запасяват с никакви подобни продукти. На една от акушерките е казано, след заплахи, че не ѝ се разрешава да насърчава "западната концепция за контрол на населението" и това е "ненужна работа".
Според избягала от Кабул акушерка заради заплахи за живота ѝ забраната ще влоши още повече ситуацията с репродуктивното здраве в страната и всички стъпки напред от предходното десетилетие ще бъдат заличени.


Да си скъсаш дипломата в ефир: в Афганистан растат протестите срещу ограниченията за жените
Да си скъсаш дипломата в ефир: в Афганистан растат протестите срещу ограниченията за жените


Дори преди идването на талибаните на власт през август 2021 г. доклад на "Хюмън райтс уоч" сочи, че повечето афганистанки нямат достъп до основна информация за семейно планиране и здравето на майката. Според текста все по-малко от афганистанките, живеещи в бедност (а те са до 72% от всички), могат си позволят противозачатъчни и в резултат имат повече деца, отколкото искат, а липсата на адекватни грижи създава риск за бременността. На 14 афганистанки една умира от причини, свързани с бременността.


Бивш афганистански депутат бе убита в Кабул
Бивш афганистански депутат бе убита в Кабул

Не всички в режима на талибаните са против: Устад Фаридун, базиран в Кандахар служител, казва, че не приема пълна забрана, тъй като употребата им може да нужна в даден момент: шариатът разрешава противозачатъчни, ако има риск за живота на майката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK