"Климатичните промени се разиграват в реално време": небивало подраняване на пролетта в САЩ

Кадър на цъфнала череша във Вашингтон

© Reuters

Кадър на цъфнала череша във ВашингтонЦъфтящи нарциси в Ню Йорк. Листа, поникващи от червени кленове в Северна Каролина. Череши, които са на път да цъфнат във Вашингтон. Рекордно топлото време през зимата в голяма част от източните части на САЩ причини по-ранно запролетяване от когато и да било преди на няколко места, предизвиквайки наслада от мекото време и отчаяние от разгръщащата се климатична криза, пише "Гардиън".


В Ню Йорк, един от няколкото града в САЩ, които преживяха най-топлия си януари откакто се събират надеждни данни, запролетяването настъпи 32 дни преди нормалното, което е най-ранното начало на пролет в рамките на 40 години на картографиране на сезонни тенденции от Националната фенологична мрежа, коалиция от изследователи, държавни ведомства и доброволци.


Междувременно пролетната активност е настъпила най-малко 20 дни по-рано от обичайното за огромни територии от американския югоизток и изток, като части от щатите Тексас, Арканзас, Охайо и Мериленд заедно с Ню Йорк регистрират най-ранното запролетяване, откакто се събират надеждни данни.
"Това е малко обезпокоително, със сигурност е нещо, което е извън пределите на времето, когато обикновено очакваме пролетта", коментира Тереза Криминс, директор на Националната фенологична мрежа и учен еколог в Университета на Аризона, като допълва: "Може би не е изненадващо, като се има предвид траекторията, по която се движи нашата планета, но е изненадващо, когато го преживявате."


Израелско проучване откри нова вреда от климатичните промени върху горите
Израелско проучване откри нова вреда от климатичните промени върху горите


Всички щати в Нова Англия (североизточната част на САЩ) са преживели най-топлия си януари от 155 години, откогато се събират такива данни. Град Ню Йорк, където е имало повече мълнии, отколкото снеговалежи в мек януари, регистрира средна температура с 5.6 градуса по-висока от дългосрочната средна. Междувременно Големите езера са имали рекордно ниско количество ледено покритие по време на обичайния си пик през февруари.


Поредицата от топли дни е предизвикала разцъфване на цветя, като хиляди хора са съобщили на Националната фенологична мрежа за преждевременно напъпване на много места. Доброволци по места са забелязали примери за цъфтеж през последните 15 години, докато по-дългото 40-годишно документиране идва от модел на подобни на пролет условия, създаден от мрежата.


Тази година вече са цъфнали обикновени люляци в Пенсилвания, див рожков във Вирджиния, магнолии и червени кленове в Северна Каролина и нарциси и теменужки в Ню Йорк, свидетелстват наблюдатели на мрежата. Може би най-известният символ на пролетта в САЩ - цъфтенето на черешите в сърцето на Вашингтон, също са започнали да напъпват и биха могли да счупят 30-годишен рекорд за преждевременен цъфтеж.


Цъфнала череша във Вашингтон

© Reuters

Цъфнала череша във Вашингтон


Топлата зима и скоротечното настъпване на пролетно време е част от дългосрочна тенденция на по-меки зими и разбъркани сезони заради затоплянето на планетата, причинено от изгарянето на изкопаеми горива. Криминс подчертава, че нейната мрежа от наблюдатели е изразила "изненада, загриженост и безпокойство" във връзка с още една преждевременна пролет, която следва поредица от подобни преждевременни настъпвания на пролетта през последното десетилетие.


"Тази година САЩ очевидно са разсечени наполовина, а източната половина е много по-напред в графика по отношение на пролетта", посочва тя и изтъква: "Почти всеки, с когото говоря за това, изпитва това екзистенциално безпокойство, че виждаме климатичните промени да се разиграват в реално време."


Доброволци ще проверят как хората могат да се адаптират към eкстремни температури
Доброволци ще проверят как хората могат да се адаптират към eкстремни температури


Въпреки че мнозина се радват на зима без нужда от тежки палта или предпазливост заради хлъзгав лед и сняг, бързото настъпване на пролетта има множество отрицателни последици, посочват учените. Цветният прашец, отделян от преждевременно развиващите се растения, може да предизвика по-ранни сезонни алергии, а паразити като кърлежи, някои от които могат да разнасят заболявания като лаймска болест, могат да се разпространяват и да се настаняват във време, когато температурите трябва да са твърде ниски за тях, за да виреят.

По-фундаментално, променящите се сезони излагат на опасност от разкъсване на цяла поредица от връзки, които са от съществено значение за природния ред. Насекомите може да пропуснат храненето с преждевременно цъфтящи растения, докато мигриращи птици, които решават да започнат своите сезонни пътувания според продължителността на деня, може да открият недостиг на храна за себе си, когато пристигнат. Междувременно растенията има опасност да бъдат унищожени от слани, които могат да се случат, след като са цъфнали.


Тази ситуация представлява заплаха за хранителната система, която е зависима от опрашването от насекоми, и дава предимство на някои инвазивни видове растения, които процъфтяват в по-топлите условия, отбелязва д-р Дебора Ландау, директор по екологично управление в Nature Conservancy.


"Виждам как тенденциите, на които разчитам, календарът, на който съм се доверявала, за да видя редки растения в цъфтеж, просто напълно изчезват", изтъква Ландау, която картографира поведението на растенията и животните през последните 22 години. И допълва: "Всичко е извадено от строя, видовете, които са еволюирали заедно в продължение на хилядолетия, сега са дисбалансирани. Налице е този каскаден ефект върху всичко, това е нещо повече от просто пропуснат сезон на цъфтене на черешите."


По думите на Ландау хората ще започнат да виждат истинската цена на преждевременните пролети чрез по-високи цени на някои зависещи от опрашителите храни и разпространението на болести, пренасяни от кърлежи, дори ако последствията от това все още не са очевидни за повечето хора.

"Виждам, че нещата се раззеленяват и напъпват преждевременно, а прогнозите за времето просто казват "имате късмет, какъв пореден прекрасен топъл ден", отбелязва тя и подчертава: "Просто простенвам, защото знам, че опрашителите няма да имат какво да ядат. Това е отчайващо."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK