Онлайн гласуването обърна на 180 градуса изхода от изборите в Естония

Кая Калас

© Reuters

Кая КаласОбявяването на резултатите от онлайн гласуването в Естония обърна на 180 градуса първоначалните данни от парламентарните избори и на практика дават нов мандат на премиера Кая Калас да управлява още 4 години.


Нейната Реформистка партия увеличава депутатите си с трима до 37 в 101-местния парламент в Талин. Другите две партии от управляващата коалиция - социалдемократите и партия "Отечество", събират заедно още почти 18% (и имат общо 17 депутати). За пръв път в парламента влиза и либералната и евроатлантическа партия Erakond Eesti 200 (по-известна като Е-200), която утрои резултата си спрямо 2019 г. и получава 14 депутати.


Това оформя потенциал за правителство със солидно мнозинство депутати и продължаване на досегашната линия да се помага на Украйна с въоръжение и да се поддържа твърда линия спрямо Москва.
Евроскептичната и обявяваща се за спиране на оръжейната помощ партия EKRE започна следизборната нощ със солидна преднина от 28%, но при обявяването на електронното гласуване се срина на 16% (при 18% на предишните избори) и завърши със 17 депутати (с двама по-малко).


Лидерът ѝ Мартин Хелме казваше няколко пъти, че няма да коментира резултатите преди да види данните от онлайн гласуването. Днес той заяви, че няма доверие на този начин на упражняване правото на вот и ще иска подробна проверка на крайните данни.


Резултатите на Централната избирателна комисия в Талинслед преброени почти всички бюлетини.

Резултатите на Централната избирателна комисия в Талинслед преброени почти всички бюлетини.


Естония стана в неделя вероятно първата страна в света, в която гласувалите през специално електронно приложение са повече от пусналите бюлетини в деня на вота. Това са общо 313 500 души, като законът определя, че гласуването по интернет започва в 9 сутринта в понеделника на седмицата на изборите и приключва в 20 часа в събота, деня преди гласуването в избирателни секции. Общо 456 856 естонци пуснаха за тези шест дни гласа си онлайн или с бюлетини, т.е. гласуване по интернет са използвали 69% от тях.


Самата Кая Калас постигна в неделя рекордна за естонски политик подкрепа като кандидат.


"Избирателите се произнесоха. От това, което виждаме на екраните, изглежда сме се справили доста добре", заяви тя. "Искам за благодаря на всички гласували. Благодаря ви за вашето доверие, за възможността да водя правителството през последните почти две години, за оценката ви за нашата работа. Всички наши кандидати свършиха брилянтна работа и донесоха всички тези гласове... Това е екипна работа, никой не може да го постигне сам."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK