Специалистите съветват да се пият червени вина от различни сортове грозде

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2169 Неутрално

    Бе знаехме си че е за здравето, не просто да се напием!
    Тамън на време ми дойде статията преди да ида да си купя.
    Обикновено съм на Каберне, ама ще го разнообразя със Зиндафел , може и пино ноар, и малбек не е зле .
    Наздраве!

  2. 2 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 3146 Весело

    Ние, на село и без енолози и техните "мъдри" съвети така правим
    Пино ноар
    Сира
    Каберне
    и после в обратен ред...

  3. 3 Профил на Hristov
    Hristov
    Рейтинг: 3455 Весело

    Умен съвет! Наздраве!

    Глупостта у някои е безмилостна като Съдбата!
  4. 4 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 4584 Неутрално

    И от мен наздраве с домашно червено вино, което знам с какво го пръскам и колко захарност ми дава при бране и т.н. до ферментацията :-).

    Peni Nikol
  5. 5 Профил на qgb06646880
    qgb06646880
    Рейтинг: 37 Неутрално

    Бабини дивотии. Това е като с въртяната до умопобъркване лъжа, че шоколадът бил полезен. И дебилите нагъват шоколад с печено до въглен какао, 70% шекер и 1000 калории, мислейки си, че ги прави по-здрави. Като пуснат некоя тъпотия, след това я препечатват с десетилетия без да се замислят верно ли е, не е ли.
    Първо виното е алкохол, а той не може да е полезен, каквото и да съдържа, още по-малко пък преди сън. Едва след това е всичко останало. Нека хората си пият каквото искат, но не ги баламосвайте с маркетинг.

  6. 6 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3399 Неутрално

    Ние, на село и без енолози и техните "мъдри" съвети така правимПино ноарСираКабернеи после в обратен ред...
    —цитат от коментар 2 на selqnin


    😀Бря бря бря...Пино Ноар...Сира...Някой спомена и Малбек...ДЕКА БЕ'А ТИ'А по соц'време...😀

    😀С'я сИрЮзно (ВИНАГИ съм сИрЮзен за вина и кулинария): Едни 'талянски винари (чревоугодници) ме научиха едно ЗЛАТНО правило: ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙ😀! Half the fun i GETTING THERE😀! Важи и за вина, и за манжи😀

    И още няколко други😀

    Относно сирената-Като ПРОДАВАШ вина-угощавай сирена: Те затварят вкусовите рецептори на езика и небцето. А ние като купуваме вина-хрупкаме сухи бисквитки и пием/плакнем си устата с газирана вода-за да изчистим вкусовите рецептори😀

    Но ако си за кефа (а не бизнес)-'СИЧКО ВЪРВИ, важен е крайният резултат-КЕФ!😀
    До коментар [#2] от "selqnin":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  7. 7 Профил на trolimzarodiny
    trolimzarodiny
    Рейтинг: 2243 Неутрално

    До коментар [#1] от "Таралеж":

    Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими…🍷

    Бирата и благата трева трябва да са безплатни за стадото !
  8. 8 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3399 Весело

    quote#7:"trolimzarodiny"]До коментар [#1] от "Таралеж":Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими…🍷[/quote]

    Вината от "новия свят" често са изненадващи в параметър "валю фор мъни" и до ден днешен😀 Да не говоря за преди 2-3-40 години когато в Европа (И Израел) се появиха "първите лястовички" от Чиле, Австралия и Нова Зеландия😀. ЮАР малце преди това, ама с ужастната стигма "апардайт". А Аржентина е с 10 обиколки зад Чиле, 'ма иди знай к'о правят те днес.

    АМА ТОГАВА БЕ'С ТРЕПАЧИ😀!!! ПО 'СИЧКИ параметри (е, нема'а вина за над $5К/б...не съм чувал за такива). В категориите 1-20$ СИФ Европа НЕМАХА РАВНИ!...Минало бешело..
    До коментар [#7] от "trolimzarodiny":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  9. 9 Профил на Julian Mall
    Julian Mall
    Рейтинг: 4151 Весело

    "Разгледайте, опитайте стотиците, дори хиляди сортове, които обикновено не пием... Всяко от тях може да помогне да подхраните наистина полезни чревни микроби и да подобри здравето Ви.""

    Какви са тези стотици че и хиляди сортове червено вино след като утвърдените такива са около десетина? Освен ако не смята някакви туземни сортове за долнокачествено вино.

    По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  10. 10 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2169 Неутрално

    До коментар [#9] от "Julian Mall":

    някакви туземни сортове за
    🎖🎖🎖
    Товарищ, ти си смучи путлеровски самогон.
    Остави вината за хората.
    Пожалуста!

  11. 11 Профил на Julian Mall
    Julian Mall
    Рейтинг: 4151 Весело

    До коментар [#9] от "Julian Mall":някакви туземни сортове за 🎖🎖🎖Товарищ, ти си смучи путлеровски самогон.Остави вината за хората.Пожалуста!
    —цитат от коментар 10 на Таралеж


    Таралежчо пий си вкисналото домашно вино и се надявай на лечебните му качества. Аз боклуци не пия.

    По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  12. 12 Профил на enter_k
    enter_k
    Рейтинг: 297 Неутрално

    До коментар [#4] от "Peni Nikol":

    Вече любезно отказвам подаръци с домашно вино.
    Просто няма как да се направи качествено вино вкъщи. Не е като луканките. Изискват се условия с много специфика, големи познания и техника. Това технолог на вино в шато го каза. Виното е жив организъм, дори близост с животни на мястото за приготвяне може да повлияе. Да не говорим в какви палачорски бидони и вмирисани бурета го гледат "по домашному". Мерят някаква захарност само и толкоз. Във винарските изби компютри следят степен на ферментация, калоричност и още куп параметри. Недопустимо е проба-грешка с прецакване на тонове вино.
    Най-добре да се купуват разнообразни вина и да се чете поне малко какво се пие отколкото всяка вечер с един и същи домашен експеримент докато се изпразни бурето :)

  13. 13 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2169 Неутрално

    До коментар [#7] от "trolimzarodiny":

    Начи аржентинкия мелбек и зинфандел са ми любими
    ❄️
    Спрях и си купих чилийско Каберне.
    Но благодаря за съвета, другия път ще взема аржентински зиндафел и малбек.
    Като че ли аржентински има по-малко?
    Основно са калифорнийски разбира се, чилийски, австралийски.
    Наздраве!

  14. 14 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2169 Неутрално

    До коментар [#12] от "enter_k":

    отказвам подаръци с домашно вино
    😥
    Домашно вино поне може да го опираш и ако не ти хареса да го хвърлиш.
    Има и успешни, може би 10-20%?
    Виж домашните ракии са си друга идиотщина, ако не те убия/ослепят почти сигурно ще те оглупят.
    Там компромис с опитване не бива!

  15. 15 Профил на sin mi
    sin mi
    Рейтинг: 3748 Неутрално

    Опитвали сме ,дори по- простоватите от нас сме тествали различни сортове.Не харесвам мерло примерно ,няма да го пия .Харесвам Пино Ноа ,дано подобрява чревната флора по- добре от мерлото ....
    За аналогията с храната не е прав- организмът обича постоянство,не разнообразие.

  16. 16 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9374 Неутрално

    Като пътуваш във винарски райони винаги пий регионалното вино.
    Харесвам почти всичко (без чисто каберне совиньон и кианти) но мерло, зинфандел(плавац мали), сира, малбек, пино ноар, каберне франк, бароло, френските бленди от С. Емилион и Бордо ... списъкът е дълъг

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  17. 17 Профил на eml021124737
    eml021124737
    Рейтинг: 41 Неутрално

    До коментар [#5] от "qgb06646880":

    Точно.
    А за шоколада ,пропусна витамина на ЩАСТИЕТО, хахххх

    Бабини дивотии. Това е като с въртяната до умопобъркване лъжа, че шоколадът бил полезен. И дебилите нагъват шоколад с печено до въглен какао, 70% шекер и 1000 калории, мислейки си, че ги прави по-здрави. Като пуснат некоя тъпотия, след това я препечатват с десетилетия без да се замислят верно ли е, не е ли. Първо виното е алкохол, а той не може да е полезен, каквото и да съдържа, още по-малко пък преди сън. Едва след това е всичко останало. Нека хората си пият каквото искат, но не ги баламосвайте с маркетинг.
    —цитат от коментар 5 на qgb06646880


    Точно.
    А за шоколада ,пропусна витамина на ЩАСТИЕТО, хахххх

  18. 18 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 3399 Весело

    Като пътуваш във винарски райони винаги пий регионалното вино.Харесвам почти всичко (без чисто каберне совиньон и кианти) но мерло, зинфандел(плавац мали), сира, малбек, пино ноар, каберне франк, бароло, френските бленди от С. Емилион и Бордо ... списъкът е дълъг
    —цитат от коментар 16 на penetrating


    Добър съвет. Т'ва за к'о да пиеш като пътуваш. Да го допълня-и пий като местните. Ако те разреждат някое вино с вода (газирана) или слагат плодове в кана вино: НЕ ДИГАЙ СТОЙКИ като "файн'шмекер", а прави като тях.

    Да си призная без бой: Цитирах Кингсли Еймис който , освен "енгри йънг мен", е бил и любител+разбирач на вина. Попаднах случайно на неговата книга "Он дринкс" още презз соц'а (МОЯ соц, до 1969). Тогава не разбрах 3/4 от написаното в нея: Кой беше чувал, камо ли виждал/кусвал вина като Мадейра, Малага, Сира и Пети Сира, Шираз и Малбек...В нрб имаше Каберне, Мерло, Мавруд, Памид и Гъмза, винпромски масовки.

    Мераклиите си имаха асми и си правеха вина с характер, по различни от винпромските..

    П.С. КАК НЕ ТИ ИЗСЪХНА...небцето, да споменеш БАРОЛЛО (И във винарството има "Три Голями Б, като в музиката) наред с останалите вина...

    П.П.С. "Чисто" Каберне Совиньон"(демек правено САМО от грозде Каберне Совиньон) няма! Преди зилион години няколко френски винарни експериментирали с подобни вина, и се убедили че резултатът не си струва усилията. За това се добавя Каберн ФРанк, или мерло за да се получи сполучливо вино Каберне Совиньон. В което ТРЯБВА да има поне 90 % грозде Каберне Совиньон, за дасе нарече така виното.

    Оф'топик-а ГОЛЯМИТЕ вина, от сорта на $3-4-5К екс'селари са смес Каберне Совиньин и Мерло 50:50 +/- 10-20-30%.

    П.П.П.С. Грозде Кианти нЕма, та нЕма и "чисто Кианти". Вината Кианти се ороизвеждат в един сравнително малък район в Тоскана от грозде сорт Санджиовезе. И с него историятае като с Каберне Совибьон: Смес на Санджовезе с други вина дава по дабри резултати от 100 % Санджиовезе. И "СУПЕР'ТОСКАН" вината също са микс.
    До коментар [#16] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9374 Неутрално

    До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Напълно вярно. Френските вина, особено тези издържащи 30 години и нагоре са с каберне, но те добавят и каберне франк :). Любимото ми Померол, например. Кианти никога не ми е харесвало (заради санджовезе), но бароло, ммм.
    И мерло, чисто. Купих си две бутилки чисто италианско мерло 2015, 100 точки Джеймз Съклинг (сегашната цена(3600) е станала 5.5 пъти предишната) едната я изпихме семейно, беше превъзходна. Другата ще е подарък за сериозен повод. Трае 30-35 години

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK