Германия планира да затвори за "Хуауей" части от 5G мрежата си

Германия планира да затвори за "Хуауей" части от 5G мрежата си

© ReutersПравителството на Германия планира да забрани на телекомуникационните оператори да използват определени компоненти от китайските компании Huawei и ZTE в 5G мрежите си, съобщи германският вестник Zeit Online в понеделник.


Забраната може да обхваща и компоненти, които вече са вградени в мрежите, а това би изисквало от операторите да ги премахват и заменят, пише Zeit Online, като се позовава на правителствени източници.


Правителството, което сега е в разгара на по-обща преоценка на отношенията си с водещия търговски партньор Китай, не отговори веднага на искане за коментар. Източник обаче потвърди информацията пред "Ройтерс".
Критиците на "Хуауей" и ZTE казват, че предвид тесните им връзки с китайските служби за сигурност вграждането им във вездесъщите мобилни мрежи на бъдещето може да даде на китайските шпиони и дори саботьори достъп до участъци от основна инфраструктура. "Хуауей", ZTE и китайското правителство отхвърлят тези твърдения, заявявайки, че са мотивирани от протекционистко желание да подкрепят некитайски конкуренти.


Франция ограничи достъпа на "Хуауей" до 5G мрежата си
Франция ограничи достъпа на "Хуауей" до 5G мрежата си


Говорител на "Хуауей" каза, че не коментира спекулациите за възможна забрана за използването на определени компоненти и отбеляза, че компанията има "много добри резултати в областта на сигурността" през 20-те години на доставка на технологията си в Германия и останалия свят. ZTE не отговори веднага на искане за коментар.

Германия прие закон за ИТ сигурността през 2021 г., който поставя високи препятствия пред производителите на телекомуникационно оборудване за мрежи от следващо поколение, но не забранява "Хуауей" и ZTE, както направиха някои други страни. Нов доклад показва, че Германия всъщност е станала още по-зависима от "Хуауей" за своето мрежово оборудване за 5G радиодостъп (RAN), отколкото за своята 4G мрежа, въпреки че операторите са избягвали да използват технологията на фирмата за основните мрежи.

Zeit Online пише, че правителствената агенция за киберсигурност и вътрешното министерство от месеци са проверявали дали има компоненти в разрастващите се 5G мрежи, които биха могли да изложат германската сигурност на риск.


Висш дипломат на САЩ: С България сме срещу китайска Желязна завеса в интернет
Висш дипломат на САЩ: С България сме срещу китайска Желязна завеса в интернет

Проучването не е приключило официално, но резултатът вече е ясен, пише вестникът, позовавайки се на правителствени източници. Правителството ще забрани на операторите да използват определени контролни елементи от Huawei и ZTE в 5G мрежи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK