САЩ се намесиха за спасяване на банката SVB и успокояване на финансовата система

САЩ се намесиха за спасяване на банката SVB и успокояване на финансовата система

© ReutersАдминистрацията на САЩ се намеси в неделя с поредица от спешни мерки, за да укрепи доверието в банковата система, след като фалитът на Silicon Valley Bank заплаши да предизвика по-широка системна криза.


След драматичен уикенд американските регулатори заявиха, че клиентите на фалиралата банка ще имат достъп до всичките си депозити от понеделник и регулаторите създадоха нов инструмент, за да дадат на банките достъп до спешни фондове. Федералният резерв също така улесни банките да вземат заеми от него при спешни случаи.


Регулаторите също така бързо затвориха нюйоркската Signature Bank, която беше под натиск през последните дни.
Президентът Джо Байдън каза в неделя вечерта, че министърът на финансите и директорът на Националния икономически съвет са работили усърдно с банковите регулатори за справяне с проблемите в двете банки.


"Американският народ и американският бизнес могат да бъдат уверени, че техните банкови депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях", каза Байдън в изявление. "Аз съм твърдо решен да държа виновните за тази бъркотия напълно отговорни и да продължим усилията си да засилим надзора и регулацията на по-големите банки, така че да не бъдем отново в това положение."


Чувство на облекчение обхвана Силициевата долина и световните пазари, тъй като съобщението на регулаторите дойде точно след като фючърсите на САЩ започнаха да се търгуват в Азия.


"Смятаме, че стъпките, предприети от Фед, Министерството на финансите и FDIC решително ще прекъснат психологическото усещане за обреченост в регионалния банков сектор", каза Карл Шамота, главен пазарен стратег в Corpay в Торонто. "Но, справедливо или не, този епизод ще допринесе за по-високи нива на фонова волатилност, като инвеститорите ще следят предпазливо за появата на други пукнатини, докато затягането на политиката на Фед продължава."


Намесата на администрацията на Байдън подчертава как безмилостната кампания на Фед и други големи централни банки за преодоляване на инфлацията създава стрес във финансовата система и световните пазари, коментира "Ройтерс".


Silicon Valley Bank (SVB), опора на т.нар. стартъп икономика, беше продукт на продължилата десетилетия ера на евтини пари, комбинирани с поемането на уникални рискове, които я направиха особено уязвима. Но тъй като миналата седмица последва бягство от банката, притесненията, че други регионални банки споделят прилики, се разпространиха бързо.


Тъй като Федералният резерв е готов да продължи да повишава лихвените проценти, инвеститорите казаха, че финансовата система може все още да не е напълно излязла от опасностите. Фед ще проведе следващото си политическо заседание на 21-22 март.


"Това, което инвеститорите трябва да очакват от утрешния ден и след това, е, че ще се сблъскаме с голям риск от събития", каза Майкъл Първс, главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors. "Все още ще има оставащи въпроси с други регионални банки."

Колапсът на SVB - най-големият банков фалит от 2008 г. насам - породи опасения относно това дали клиентите от малкия бизнес ще могат да плащат на служителите си, като Федералната корпорация за застраховане на депозити (FDIC) защитава само депозити до 250 000 долара.


Около 89% от депозитите на SVB на стойност 175 милиарда долара са били незастраховани към края на 2022 г., според FDIC.


Всички вложители, включително тези, чиито средства надвишават максималното ниво на държавна застраховка, ще бъдат оздравени, според съвместно изявление на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл и председателя на Федералната корпорация за застраховане на депозити Мартин Грюнберг в неделя вечерта.


САЩ се намесиха за спасяване на банката SVB и успокояване на финансовата система


Високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ каза, че действията, предприети в неделя, ще защитят вложителите, като същевременно ще осигурят допълнителна подкрепа за по-широката банкова система, но служители и регулатори продължават да наблюдават здравето и стабилността на финансовата система.


Рискът ще се поеме от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който разполага с достатъчно средства за това.


"Всеки път, когато една банка фалира, особено такава с милиарди долари депозити, това е въпрос, който приемаме сериозно", каза служителят, посочвайки потенциално "големи последици" за икономиката на САЩ, ако компаниите с депозити в Silicon Valley Bank нямаше да могат да продължат да плащат на работниците си.


Предоставянето на изключенията за системен риск се счита за по-бързо от чакането на възможен купувач, каза служителят.


"В бъдеще ще работим с Конгреса и финансовите регулатори, за да обмислим допълнителни действия, които бихме могли да предприемем в бъдеще за укрепване на финансовата система", каза служителят. Не бяха предоставени допълнителни подробности за възможни регулаторни или законодателни промени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK