Втора вълна съкращения: "Мета" закрива още 10 хил. работни места

Изпълнителният директор на "Мета" Марк Зукърбърг

© Reuters

Изпълнителният директор на "Мета" Марк ЗукърбъргКомпанията зад социалната мрежа "Фейсбук" обяви, че съкращава още 10 хил. работни места тази година. Това става след решение да бъдат закрити 11 хил. работни места, обявено преди няколко месеца.


Така "Мета" (Meta) става първата голяма технологична компания, предприела втори кръг подобни съкращения - първи освен нея имаха и гиганти като "Амазон" и "Гугъл".


Новината се очакваше в технологичния сектор след бурните разходи на редица американски гиганти в хода на пандемията. Част от промените на "Мета" включват отказ от планове за наемане на още 5000 души, закриване на проекти с нисък приоритет и други.
Ще бъде намален размерът на екипа за набиране на персонал. Множество нива на управление ще бъдат премахнати, ще се намали броят на служителите на пряко подчинение на всеки мениджър. Драстични съкращения ще има в средното ниво - "мениджъри, които управляват мениджъри". Според ръководството по-малка организация ще е и по-гъвкава и ефикасна в изпълнение на приоритетите.


"Амазон" обяви най-големите съкращения в ИТ сектора
"Амазон" обяви най-големите съкращения в ИТ сектора


Раздялата с още 10 хил. души е равна на 13% от работната сила на компанията, иначе удвоила служителите си по време на коронавирусната пандемия. И предходните 11 хил. уволнения представляваха сходен дял от тогавашната работна сила. Преди първите в 18-годишната история съкращения "Мета" имаше над 87 хил. служители на пълно работно време.


"Събуждане"


"Ройтерс" отбелязва, че решението може да успокои инвеститорите, предпазливи заради огромните разходи на "Мета" на фона на намалелите приходи, инфлацията и края на бума на електронната търговия от ерата на пандемията. Първите сигнали за това бяха при отваряне на борсите: акциите на "Мета" на "Уолстрийт" поскъпнаха с 4.77 на сто.


В обръщение до служителите изпълнителният директор Марк Зукърбърг поставя целта "да се превърнем в по-добра технологична компания и за подобрим финансовите си резултати в трудна среда". Той говори за "събуждане" миналата година след бърз растеж на приходите през по-голямата част от историята на компанията.


Мисля, че трябва да се подготвим за възможността тази нова икономическа реалност да продължи много години.


Марк Зукърбърг,

изпълнителен директор на "Мета"


В началото на февруари компанията обяви нетна печалба от 23 млрд. долара за 2022 г., рязък спад (41%) спрямо резултатите от предходната година. Изпитания пред "Мета", която опитва да изгради "метавселена" с инвестиции за милиарди долари, идват и от промените на пазара в последно време.


"Фейсбук" стана "Мета" заради metaverse - какво е това
"Фейсбук" стана "Мета" заради metaverse - какво е това

На компанията нанесоха удар нови правила на "Епъл" за поверителност, в мобилната ѝ операционна система iOS, които ограничават способността ѝ да събира данни. С "ТикТок" "Фейсбук" се съревновава и за вниманието на все повече млади потребители.


Данните на сайта с данни за съкращенията в технологичната индустрия layoffs.fyi не включват към 19 ч. българско време новите стойности, обявени от изпълнителния директор на "Мета" Марк Зукърбърг.

© Скрийншот, layoffs.fyi

Данните на сайта с данни за съкращенията в технологичната индустрия layoffs.fyi не включват към 19 ч. българско време новите стойности, обявени от изпълнителния директор на "Мета" Марк Зукърбърг.


Технологичната индустрия е уволнила близо 290 хил. работници от началото на 2022 г., като около 40% от тях - тази година, според сайта за проследяване на съкращенията layoffs.fyi.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK