Един от най-дългите в света: ще има ли мост до Сицилия

Един от най-дългите в света: ще има ли мост до Сицилия


Мост да свързва Сицилия с Калабрия - такива планове има отдавна, но винаги досега са се проваляли. Правителството на Мелони обаче сега изглежда решено да реализира идеята. Критици предупреждават за риска от земетресение.След дългогодишни перипетии италианското правителство изглежда най-сетне се заема сериозно с построяването на мост, който да свързва континенталната част на страната със Сицилия. За това ясно говори приетият от кабинета на Джорджа Мелони в четвъртък вечерта декрет за "спешни мерки за изграждането на стабилна връзка между Сицилия и Калабрия".


По думите на министъра на транспорта Матео Салвини, цитиран от АРД, мостът трябва да се превърне във визитна картичка на италианското инженерно изкуство. Според министъра това е "исторически ден не само за Калабрия и Сицилия, но и за цяла Италия". Пред италиански медии той увери, че "този път няма да ни спрат" - очевидно припомняйки за плановете на правителството, в което той беше вицепремиер, отпреди години.


Критици: "Разхищение на средства"
Критици обвиняват правителството в "прахосване на средства", посочва на свой ред агенция Анса. Природозащитници пък отхвърлят плановете за изграждането на мост заради "изключително високите екологични и финансови разходи".


Поглед към "Понте ди Месина" откъм Санта Трада в Калабрия.

© AP

Поглед към "Понте ди Месина" откъм Санта Трада в Калабрия.


Няколко италиански правителства дотук са лансирали идеята за мост над Месинския пролив до Сицилия. Бившият премиер Силвио Берлускони също настояваше за изграждането на такъв мост. Но от тези планове нищо не излезе. Критиците тогава определиха проекта като ненужен и рисков - заради земетръсния район, в който попада бъдещото съоръжение.


Един от най-дългите в света въжени мостове


Мостът ще бъде 3,2 километра на дължина, което го прави един от най-големите въжени мостове в света. Идеята е съществувала още по време на Римската империя, но и до днес до Сицилия се стига само със самолет или ферибот.


Сега италианският парламент има два месеца време, за да превърне правителствения декрет в закон. Според външния министър Антонио Таяни, цитиран от АРД, строителството на съоръжението трябва да започне още през 2024 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK